Туристическа агенция Висталис - към началната страница За фирмата  Лиценз  Работа  Банкови сметки  Контакти
 
Екскурзии и маршрутиПочивки и курортиБизнес хотелиКруизиСамолетни билети
Български Русский English Polski
| Уикенд почивки ›
Почивка на Слънчев Бряг от 19 до 29 лв.

Ваучер подарък / Gift voucher / Изненадайте любимите си хора, като им подарите незабравима почивка към избрана от тях дестинация

Предстоящи
Септемврийски празнициСептемврийски празници
Екскурзии в България с тръгване от ПловдивЕкскурзии в България с тръгване от Пловдив
Програми с тръгване от ПловдивПрограми с тръгване от Пловдив
Програми 55+ и приятелиПрограми 55+ и приятели
Предколедни оферти 2024Предколедни оферти 2024
Коледа 2024Коледа 2024
Нова Година 2025Нова Година 2025

Париж Виена Залцбург

Услуги
Застраховки
Превод и легализация

Уикенд в Трявна


Снимки на Трявна

Все още няма качени снимки на Трявна.

Карта на Трявна

Запитване за Трявна

Този модул е в процес на разработка. Можете да изпратите запитване от станицата ни за контакт.
Настаняване   от:    до:
Лице за контакт  
Населено място  
Брой възрастни  
Брой деца от 2 до 11 години  
Брой ученици от 12 до 17 години  
Настаняване   Единични стаи
Двойни стаи
Апартаменти
Допълнителна информация  
Телефон  
E-maill  
Въведете кода:  

Информация за Трявна

Планинското градче е разположено в северното подножие на Тревненския балкан, по бреговете на Дряновската река. Близо до Трявна - на растояние 17 км. от града - се намира Дряново и известният Дряновския манастир. Природата на Балкана наистина е уникална и е превърнала Трявна в любимо място за посещения и ваканции. Градът е популярна дестинация сред почитателите на еко туризма и етнографията. Ако сте ценители на културно-познавателния туризъм, Трявна е идеалният избор за Вас и Вашето семейство.
Трявна е административен център на едноименната община. Градът се намира в Област Габрово, Централна България. Разположен е в долината на Тревненска река близо до градовете Габрово и Дряново.

ИСТОРИЯ:
Трявна е знаково име за всеки българин, изкушен от родната ни история и съдба. Градът заема централно място в днешната българска територия, което напълно съответства на значението му в националното духовно пространство през последните четири-пет века. Най-ранните данни за съществуване на селището са от времето на тракийските племена, населявали част от Балканския полуостров. Градът възниква през втората половина на XII век с името "Търнава". Смята се, че е бил дъно на река или море. Според легендата селището е възникнало при царуването на братята Асеневци. Най-малкият брат Калоян е издигнал църквата “Св. Архангел Михаил” в местността Тръвна (от жилавата трева наоколо), след което около храма постепенно е израснало цяло село. През турското владичество Трявна е била привилегировано селище, чиито жители пазели пътя през Балкана към Одрин и Цариград. Особен разцвет селището достигна в края на XVIII и началото на XIX век, когато тук се утвърждават занаятите, приложните изкуства и търговията. Безспорно е влиянието на творците от Тревненската художествена школа: зидарите са изграждали красиви къщи, училища и църкви, зографите ги украсявали с икони и стенописи, а марангозите (дърворезбарите) са довършвали делото с неповторими олтари, тавани и прозорци. Уникалните произведения на майсторите от Тревненската художествена школа са били разпространявани из цялата Османска империя, Румъния, Сърбия и Русия. Още тогава Феликс Каниц, посетил града през 1872 г., беше го нарекъл “Български Нюрнберг”.
Много жители на Трявна активно са участвали в борбите за независима българска църква, национално осъзнаване и освобождение. След Освобождението на България през 1878 година общината започва индустриално производство на вълнен текстил, като първата фабрика е открита още през 1883 година. До първата половина на XX век бяха създадени ред промишлени предприятия, в които основните производства са свързани с обработка на дървен материал, мебелно производство, текстил, преработка на плодове, метални изделия и производство на електроенергия. През втората половина на XX век настъпва значително развитие по обем и качество на промишлените мощности в областта на машиностроенето, текстилната и трикотажна промишленост, производството на топлоенергия, мебелно производство и дървообработване.
Изключително здравословния климат и божествената природа на Трявна я правили първостепенен курорт още през 1896 г. По-късно тук е построен детски санаториум за гръдни болести с дарение от царица Йоана.
Развитието на туристическите услуги в община Трявна започва в началото на 20-те години на XX век в гр. Трявна и гр. Плачковци. Понастоящем в общината има изградени почивни бази с над 1250 легла.

КЛИМАТ:
Климатът на Трявна е умерено-континентален. При формирането му значително влияние оказва Стара планина, широколистните и иглолистните гори и чистия планински въздух. Лятото тук е прохладно, а зимата – мека. Умерения и мекия климат е изключително благоприятен за профилактика и лечение на белодробни болести.
Средната надморска височина на местността варира между 380 и 1490 м. Релефът е полупланински и планински.
Градът е разположен в долинното разширение на Тревненската река, в северното подножие на Тревненска планина на 20 км източно от Габрово. Тук тече малка планинска река, която извира от Балкана и се влива в р. Янтра преди града Велико Търново.

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ:
Община Трявна е разположена в Централна България и граничи с общините Габрово, Дряново, Велико Търново и Мъглиж. Разположена е върху 255,5 кв.км по северните склонове на Централна Стара планина. В състава на общината са включени два града – общинският център гр. Трявна и гр. Плачковци и 104 села с общо население 777 души.
Трявна отстои на 250 км от София, на 230 км - от Варна, на 150 км - от Пловдив и от Русе и на 300 км - от Видин.

ТРАНСПОРТ:
Как да стигнем до Трявна?
С автобус:
Има редовни автобусни линии до Габрово, Дряново, Плачковци, Велико Търново и други по-малки селища в района. Автогарата (ул. “Стара планина” № 2А, тел. 0677 4378) и жп гарата (тел. 0677 2510) са една до друга и се намират в северната част на града. Трявна е гара на главната жп линия Русе - Г. Оряховица – Стара Загора - Подкова.
С влак:
Ако сте предпочели железопътният транспорт, на влаковете за Трявна можете да се качите от гара Горна Оряховица (Северна България) и гара Стара Загора (Южна България).
В случай, че сте тръгнали към Трявна с автомобил, добре е да знаете, че Трявна отстои на 19 км от областният град Габрово, на 45 км. от Велико Търново и на 20 км от Прохода на Републиката - Хаинбоаз (отклонението е в с. Вонеща вода).

АТРАКЦИИ:
Трявна е сред Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз.
Старата част на града е обявена за архитектурен резерват, където са запазени около 140 паметника на възрожденската архитектура. Градът се слави като средище на майсторите на дюлгерството, дърворезбата и иконописта. Къщите в архитектурния резерват са запазили автентичния си вид с резбарските работилници и дюкяни, като покривите са от каменни плочи. В такъв стил е и черквата на града (точно срещу часовниковата кула).
Трявна е роден град на Пенчо Славейков и Ангел Кънчев, който е известен със своите забележителни къщи с възрожденска архитектура и с Тревненската иконописна школа. Къщи-музеи в града са Даскаловата къща, Славейковата къща, Райковата къща, Старото школо, Музей на иконата, Музей на Азиатското и африканското изкуство и др. Тук се намира Специализирания музей на резбарското и етнографско изкуство.
Особено колоритна, с щъркелово гнездо на комина, е сградата на Музея на азиатското и африканското изкуство. Сградата му някога е била градска баня, която после била обновена и ремонтирана с част от целевото дарение. В градинката пред музея всеки посетител може да отпочине и да се наслади на гледката. Ако пък тръгне в посока към реката и погледне от мостчето, ще може да види изумителна гледка - множество риби, плуващи под моста в самия център на града. Тук са представени над 200 интересни произведения от държави като Непал, Индия, Тибет, Китай пана, пластики, африкански маски, маски от остров Бали, китайски икони, рисувани върху коприна, тибетски танка, които представляват също рисувани върху коприна религиозни сцени, други предмети с култово предназначение. Изумително е, че в експозицията на музея присъстват предмети, изработени от човешка кост.
Прочутата Часовникова кула на града е построена през 1814 г. ( по сведенията на поп Йовчо, тревненският летописец) и е споменавана от Славейков като основна причина за гордост у тревненци. От дясно на кулата се намира Старото школо - понастоящем музей на тревненската резбарска школа.
През последните години град Трявна е основно променен. Центърът на града е изцяло обновен и озеленен, фасадите са боядисани, от балконите висят цветя, а между административните сгради надничат зелени, ниско окосени морави и фонтани, сравними с тези, които може да се видят в известните европейски столици.
В хотелите на града се предлагат уют и удобства, както и безупречно обслужване и гостоприемство. Представяме Ви някои от тях:
Хотел- ресторант “Бръшлян”, известен като Туристическия дом; тел.: +359 888 883 906;
Хотел-ресторант “Ралица”, тел.: 0677/ 2219.
Хотел “Тигъра”, тел.: 0677 2469;
Къща "Романтика", тел.: 677/2146; +359 887 315 626; +359 894 309 723; +359 887 748 347;
Хотелски комплекс "Балювата къща", тел.: 0677/5252;
Хотел „Бижу“, тель: 02/9805387; +395 887 308 846; +359 898 611 818;
Комплекс „Хармония“, тел.: +359 887 974 365; +359 878 974 365; 0677/2460;
Допълнителна туристическа информация можете да получите в Общинското туристическо информационно бюро - Трявна (пощ. код 5350, ул. “Ангел Кънчев” № 22, тел./факс 0677 2247).

РЕСТОРАНТИ:
Ресторант „Калинчева къща“, ул. "П. Р. Славейков"№ 45; тел.: 0677/2024; +359 897 680 541;
Ресторант „Сезони“, ул. "Кънчо Скорчев" №11; тел.: 0677/4937; 0677/6075; +359 885 800 154;
Механа „Старата къща“, ул. "Ангел Кънчев" № 62, тел.: 0677/37 31; +359 895 672 270;
Ресторант „Старата лоза“, ул. "П.Р.Славейков" № 44; тел.: 0677/4501, +359 878 102 57;
Комплекс „Тревненски кът“; ул. „ Ангел Кънчев” 8, тел.: 0677/20 66, +359 894 703 126;
Бирария „Трявна“, ул.”Ангел Кънчев” № 7, тел.: 0677/37 27, +359 878 453 770.

ЕКСКУРЗИИ И ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ В ОКОЛНОСТИТЕ НА КУРОРТА:
Забележителният облик на Трявна се дължи на нейната самобитна архитектура, поколенията майстори строители, градили църкви, мостове, училища, сътворили оригиналната и красива тревненска къща. Възрожденските улични ансамбли "Петко Р. Славейков" и "Асеневци" в Качавунската махала са съхранили своята автентичност и роматника. Двукатните къщи с издадени към улицата еркери и широки стрехи привличат почитателите на възрожденската архитектура. Изключителна е Даскаловата къща, в която се помещава Музеят на резбарското и зографското изкуство. Най значимите паметници на културата в града са:
Площад "Капитан Дядо Никола" - единственият по рода си възрожденски площад в България, съхранил почти изцяло автентичния си вид.
Часовниковата кула - паметник на културата с национално значение - е построена през 1814 г. Нейния оригинален часовников механизъм продължава да работи и днес.
Попангеловата къща, построена в края на XVIII век, е най-старата в града.
Школото”, където постоянно се провеждат изложби, сред които се откроява дарението на световноизвестния български художник Димитър Казаков.
Картинната галерия “Тотьо Гъбенски” в старинната Калинчева къща притежава 500 картини, дарени от колекционера Гъбенски.
Тревненската художествена школа - най-старата Възрожденска школа в българските земи. Възниква близо 100 години преди другите - в края на VII век. Наред с архитектурата и иконописа, дърворезбата е едно от основните й направления. Най-сложната е църковната резба. Резбарите творчески преработват различни природни форми в зависимост от совственото им светоусещане и чувство за естетика. Тревненските майстори правят иконостаси, владишки тронове и амвони в църквите на стотици български селища.
Църква "Св. Георги" (1848-50 г) - прекрасен образец на типичната за местността архитектура, иконопиство и резбарство. Действащ храм.
Църква "Св. Архангел Михаил" е също паметник с национално значение. Иконостасът и иконите й са прекрасни образци на тревненската художествена школа. Действащ храм.
Църква "Св. Успение Богородично“ в с. Енчевци е построена от големия тревненски майстор Уста Димитър Сергьов. Иконостасът на храма е изрязан от поп Койо Витанов - един от най-бележитите тревненски зографи. Оригиналните икони са снети и се съхраняват в:
Църква "Св. Георги" в гр.Трявна;
Църква "Св. Пророк Илия" в гр.Плачковци;
Църква "Св. Димитър" в с.Скорците;
Църква "Св. Димитър" в с.Нейковци;
Църква "Св. Пророк Илия" в с.Станчов Хан;
Църква "Св. Димитър" в с.Фъревци.

Околностите на Трявна:
Курортното градче Плачковци, расположено на 7 км южно от Трявна, е важен изходен пункт за Тревненския Балкан. Тук се намират и природните феномени Виканата скала, Мъхнатите скали и Столища. Между двата града - Трявна и Плачковци - функционира редовен автобусен и жп транспорт.
Архитектурно-етнографският резерват село Боженци се намира на 28 км западно от Трявна. Почти всички сгради тук са строени през XVIII и главно през XIX век в типичен за този район на България възрожденски стил. В Боженци всеки посетител може да усети автентичния топъл дух на миналото и да открие невероятна хармония и спокойствие сред одухотвореността на старите къщи. Всяка година в началото на септември тук се организира пленер “Есен в Боженци”, а от юни до септември - изложба-базар на произведения на изкуството.
Образци на старинна архитектура са запазени и в близките малки селца - Скорци, Добревци, Керени, Кисийци и Генчевци.
 
ПАРК Хотел Дряново
гр. Дряново
- нощувка със закуска
Прочети повече за ПАРК Хотел Дряново   3 звезди3 звезди3 звезди3 звезди3 звезди  Почивка с автомобил
 


 
Хотел Калина Палас
Трявна
Прочети повече за Хотел Калина Палас   4 звезди4 звезди4 звезди4 звезди4 звезди  Почивка с автомобил
 


 
Фенерите
с. Кметовци до Боженци, област Габрово
- нощувка със закуска

Прочети повече за Фенерите   3 звезди3 звезди3 звезди3 звезди3 звезди  Почивка с автомобил
 


 
Хотел Боженци
с. Черневци, област Габрово
Прочети повече за Хотел  Боженци   4 звезди4 звезди4 звезди4 звезди4 звезди  Почивка с автомобил
 


Други предложения за Уикенд


999 лв.
 
СПА Хотел Свети Никола
Сандански
- нощувка със закуска
Прочети повече за СПА Хотел Свети Никола   3 звезди3 звезди3 звезди3 звезди3 звезди  Почивка с автомобил
 


 
Хотел Банско Спа и Холидейз
Банско

Прочети повече за Хотел Банско Спа и Холидейз   4 звезди4 звезди4 звезди4 звезди4 звезди  Почивка с автомобил
 


98 лв.
 
Хотел Акватоник
Велинград
- нощувка със закуска
- нощувка със закуска и вечеря
Прочети повече за Хотел Акватоник   4 звезди4 звезди4 звезди4 звезди4 звезди  Почивка с автомобил
 


 
Хотел Самоков
Боровец
- база нощувка и закуска
- база нощувка, закуска и вечеря
Прочети повече за Хотел Самоков   4 звезди4 звезди4 звезди4 звезди4 звезди  Почивка с автомобил
 


 
Хотел Родопа
с. Баните
Прочети повече за Хотел Родопа   3 звезди3 звезди3 звезди3 звезди3 звезди  Почивка с автомобил
 


999 лв.
 
СПА Хотел Здравец
Велинград

Прочети повече за СПА Хотел Здравец   4 звезди4 звезди4 звезди4 звезди4 звезди  Почивка с автомобил
 Търсене
Tърсене за:
Пример:Индонезия
дата на заминаване:
от до
изберете транспорт:
СамолетАвтобусАвтомобилВлакКораб     БЛОГ
Екскурзия до Мадрид - градът, който трябва да посетитеЕкзотика - почивка на о. ЗакинтосВ Банско и Пампорово намаляват цените на ски картите

     Информация
Загуба на документи
Поведение
Изисквания за багаж
Поверителност

В момента има проблем с този блок.

Новини
„Висталис“ ЕООД спечели проект по процедура BG16RFOP002
Висталис ЕООД спечели проект по процедура BG16RFOP002
Изпълнение на проект по ОПИК

50% отстъпка

Печеливши от томболите на ТА Висталис
Екскурзии

Топ екскурзии
Всички екскурзии
Абонирай се за  каталог с екскурзии от туристическа агенция ВИСТАЛИС Каталог

Почивки

Топ почивки
Всички почивки
Абонирай се за  каталог с почивки от туристическа агенция ВИСТАЛИС Каталог

Хотели

Дестинации

Събития

Дестинации

Круизи

Дестинации

Билети

Дестинации

Австралия Австрия Албания Аржентина Армения Барбадос Белгия Босна и Херцеговина Бразилия България Великобритания Венецуела Виетнам Германия Грузия Гърция Дания Доминиканска Република Египет Израел Индия Ирландия Испания Италия Йордания Кипър Китай Куба Лаос Лихтенщайн Люксембург Мавриций Македония Малайзия Малта Мексико Монако Норвегия Обединени Арабски Емирства Полша Португалия Румъния Русия Словакия Словения Сърбия Тайланд Тунис Турция Унгария Франция Холандия Хърватска Черна гора Чехия Швейцария Шотландия Япония
© 2008 https://www.vistalis.bg | Всички права запазени | Изработка www.bgwedesign.org