Туристическа агенция Висталис - към началната страница За фирмата  Лиценз  Работа  Банкови сметки  Контакти
 
Екскурзии и маршрутиПочивки и курортиБизнес хотелиКруизиСамолетни билети
Български Русский English Polski
| Почивки на планина ›
Почивка на Слънчев Бряг от 19 до 29 лв.

Ваучер подарък / Gift voucher / Изненадайте любимите си хора, като им подарите незабравима почивка към избрана от тях дестинация

Предстоящи
Септемврийски празнициСептемврийски празници
Екскурзии в България с тръгване от ПловдивЕкскурзии в България с тръгване от Пловдив
Програми с тръгване от ПловдивПрограми с тръгване от Пловдив
Програми 55+ и приятелиПрограми 55+ и приятели
Предколедни оферти 2024Предколедни оферти 2024
Коледа 2024Коледа 2024
Нова Година 2025Нова Година 2025

Париж Виена Залцбург

Услуги
Застраховки
Превод и легализация

Почивка на планина в Банско


Снимки на Банско

Все още няма качени снимки на Банско.

Карта на Банско

Запитване за Банско

Този модул е в процес на разработка. Можете да изпратите запитване от станицата ни за контакт.
Настаняване   от:    до:
Лице за контакт  
Населено място  
Брой възрастни  
Брой деца от 2 до 11 години  
Брой ученици от 12 до 17 години  
Настаняване   Единични стаи
Двойни стаи
Апартаменти
Допълнителна информация  
Телефон  
E-maill  
Въведете кода:  

Информация за Банско

Банско е град в Югозападна България, в Област Благоевград, в близост до град Разлог. Разположен в подножието на Пирин планина и е любима туристическа дестинация за гости от България и чужбина. Град-музей, където новото и старото съжителстват заедно – модерният център преминава в калдъръмени улички с типичните къщи, с дървен чардак, закътани зад яки двойни порти. Известен и като център за планински и ски спортове с модерни ски-съоръжения и новоизграден кабинков лифт. Съвременен град Банско представлява уникален микс от стари традици и обичаи и съвременен стил, където модерните сгради са разделени от стогодишните къщи с голяма етнографска стойност само от една малка павирана уличка.

ИСТОРИЯ:
Според многото легенди и предания, някои от които претендират за историческа достоверност, основаванет на Банско се отнася след периода на турското нашествие (ХV - ХVІв). От тогава е и първото споменаване на Банско като централизирано селище в официален документ (турски регистър от 1576г). Преди това населението е живеело в няколко разпокъсани махали. Благодарение на археологическите разкопки и проучвания информацията за Банско не се появява изненадващо, а си има своето вековно развитие. Находките са разнообразни и обхващат всички исторически периоди от праистория до античност и средновековие. Днешният град е в центъра на "огърлица" от древни поселения и явно е възникнал от техни обитатели.
Предприемчивостта на банскалии, стемежът им към новаторство са в основата на небивалия икономически и духовен подем на града в края на ХVІІ и ХVІІІв. Развитието на изкуството, книжнината, просветата, материалното замогване на местните жители, издигат пиринското селище до неговия апогей, отреждат му водеща роля в процесите за формиране и утвърждаване на българската нация. Тук е роден родоначалника на Българското възраждане Паисий Хилендарски. Достоен негов следовник е друг велик син на Банско, патриархът на новобългарското образование Неофит Рилски.
Банско се включва активно в движението за народна просвета - едно от най-ярките проявления на нашето Възраждане. През 1838 г. в черковния двор е построено училищно помещение, първоначално обучението е килийно, но през 1847 г. прераства в новобългарско светско училище. Дейността на много видни и по-малко известни банскалии определя селището като влиятелен културно-просветен и книжовен център.
В мрачните години на петвековното турско робство, Банско се прославя като гнездо на българския дух, огнище на вярата и националната свяст, където никога не е заспивала надеждата за избавление от поробителя.
И до днес са запазени спомените за юначните бански първенци покрили имената си със слава. Терзи Никола, разгромявайки озверели турски разбойници предвождани от Шабан Гега в местността "Главите" през 1810г. Благо Тодев разгромявайки банда хайти в местността „Мозгьовица“ четиридесет години по-късно.
През м. март 1876г. в Банско се създава революционен комитет под ръководството на Хаджи Кандит Дъгарадин. Обстоятелствата оставят този край далеч от активните бойни действия, но турските репресии не го подминават. Насилията и жестокостите не сломяват духа на тукашните жители, а закаляват волята им за свобода, несъкрушена и от несправедливите клаузи на Берлинския конгрес. Ярко доказателство за това е последвалото Кресненско-разложко въстание. В отчаяната борба се включва почти цялото местно население. Начело на бунтовниците застава небезизвестният войвода от Тетевен Баньо Маринов. Народният устрем намира израз в установеното седемдневно "Разложко царство" с център Банско. След неуспешния край на въстанието се засилва турския терор над поробените българи, но народното движение за свобода и обединение набира нова скорост. През 1896г. градът става околийски център на ВМОРО и важно звено в конспиративната комитска мрежа. Банскалии имат решаващо участие в известното отвличане на американската протестантска мисионерка Елън Стоун и на нейната другарка Катерина Стефанова от четата на Яне Сандански и Христо Чернопеев на 21 август 1901 по пътя от Банско за Благоевград. 1901 - 1903 са години на решително укрепване, сплотяване и израстване на революционния процес. Кулминационна точка в този процес е Илинденското въстание - най-величествения израз на народната решимост да счупи робските окови в Македония. Сред покритите със слава селища, участвали в тази епопея е и Банско. В кървавата и горда летопис на илинденските дни особено ярко се откроява героичния подвиг на местния учител Радон Тодев и неговата чета. Решени твърдо да отстояват позициите си, тези юнаци до един намират смъртта си в Годлевската планина.
На 5 октомври 1912г. с помощта на въоръжените юнаци на Христо Чернопеев и местните освободителни чети, Банско получава така бленуваната свобода. Два дни по-късно един от големите български поети Пейо Яворов поздравява банскалии, като свободни жители на България.
Банско е град със завидно минало, достойно настояще и стабилно бъдеще, пренесъл, съхранил и доразвил самобитния и вечно търсещ бългаски дух през вековете.

КЛИМАТ:
Климатът е преходно-континентален със средиземноморско влияние, а в по-високите части-планински. Лятото е кратко и прохладно, а зимата е снежна, мека и продължителна. Средните януарски температури са - 1,9 градуса по Целзий, снежната покривка в курорта се задържа средно 6 месеца в годината, а летните температури са +25; +35 градуса по Целзий.

УСЛОВИЯ ЗА ТУРИЗЪМ:
И все пак Банско е си остава най - предпочитана дестинация през зимата. Курортът има ски-писти за всички категории посетители - от начинаещи до майстори. Обслужва ги добра мрежа от ски-лифтове и влекове. Пистите са обезопасени и отлично поддържани.
65км. професионално подготвени и надеждно обезопасени писти, Халф пайп, Зимен фън парк, Екстремни ски, Пара ски, Ледена пързалка, Трасе за ски бягане, Стрелбище за Биатлон, бързи и удобни лифтови съоръжения, Детска градина за малчуганите, Ски/Сноуборд училище – всичко това ще намерите в Банско.
22км. модерни лифтови съоръжения с голям капацитет транспортират бързо и удобно гостите на центъра до началото на всяка писта.
Екипът на зимен център Банско има постоянната грижа за това всяка сутрин гостите на Банско да намират перфектно подготвени писти и безукорно работещи съоръжения.
Географското разположение, надморската височина и техническите възможности на зимен център Банско осигуряват достатъчна снежна покривка от декември до май.
От 65-те км. писти, за начинаещи са 35%, за напреднали 40% и за опитни 25%.
Най-високата точка на ски центъра е 2560м, а най-ниската 1000м. Оборудвани с машини за изкуствен сняг са 80% от трасетата, което гарантира достатъчно снежно покритие от декември до май. Ски центърът предлага и чудесен 16км. ски път оборудван с машини за изкуствен сняг и осветление, свързващ високите части на курорта с град Банско.

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ:
Банско е разположен на 150 км от София, 150 км от Пловдив, 60 км от Благоевград и 40 км от Гоце Делчев. Свързан е с тях чрез автобусен транспорт. През общината минава ж.п. линията Добринище - Септември, която има връзка с ж.п. линията София Пловдив. Дванадесет километров асфалтиран и ремонтиран път Банско - хижа “Вихрен” и модерен кабинков лифт свързват града с високата част на планинската и ски-зоната.

ТРАНСПОРТ:
Как да стигнем до Банско?
Можем да стигнем до Банско по няколко основни начина:
С кола: Има два маршрута които може да изберете най-бързия или най-късия. Най-бърз маршрут (разстояние: 151,755км., време: 2:38ч) - От София се тръгва по първокласен път Е79 посока Симитли (София - Перник - Дупница - Благоевград - Симитли). След Симитли се поема по второкласен път 19 посока Разлог. Пътя минава през седловината Предел с разклонение при Банско.
Най-къс маршрут (разстояние: 145,644км., време: 3:39ч.) - От София се тръгва по първокласен път Е80. Минава се по третокаласен път за да се излезе на второкласния път 82 за Самоков. След Самоков се продължава по третокласен път посока Якоруда. Излиза се на второкласен път 84. По него се движите по посока Разлог. При отбивката за Банско поемате по второкласен път 19.
С автобус: Разписание на автобуси заминаващи от централна автогара София посока Банско
С влак: От София до Банско може да се стигне и с влак. За целта обаче до 5 дни предварително от пътуването е необходимо да си вземете билети от централна жп. гара София. Пътуването до Банско се осъществява с прехвърляне от гара Септември, тъй като няма директна железопътна линия до там.

АТРАКЦИИ:
Пара-ски
Това не е за изпускане! В тандем с професионален парапланерист ще се издигнете до небесата и ще имате същевременно на едно от най-екстремните и най-прекрасните изживявания в живота си. Търсете табелата Tandem Taxi в горната част на Тодорка или Платото.

Хели-ски
Любителите на високите порции адреналин имат на разположение хеликоптер, който да ги издигне до някой от близките върхове на Пирин. Оттам надолу следва пускане, което остава спомени за цял живот.

Моторни шейни
С мотор върху сняг, трябва да се опита от това шоу! Запитвания в Горна станция на кабинков лифт или в Ски училището.

Зимна пързалка
Зимната пързалка предлага приятни мигове върху леда и възможност да се „разкършите” малко преди да се развихрите на дансинг в някой от околните клубове. Работно време е от 18-22 без почивен ден.

СПОРТНИ РАЗВЛЕЧЕНИЯ:
Лятно Банско предлага чудесни възможности за планинско колоездене. Незасвисимо дали търсите релаксиращи маршрути, за да се откъснете от ежедневието или пък искате бързи, пълни с адреналин спускания, Банско ще Ви удовлетвори с голямо разнообразие от терени за планинско колоездене.
Пещерите около Банско със своята красотата, подводни реки, сталактити и сталагмити са туристическа цел, която никой не мож е да си позволи да пропусне.
Обиколката с коне е съвършеното допълнение към лятното приключение в Банско. Предриемайки обиколка с коне, Вие ще имате възможност да се докоснете до прекрасните зелени поля и пастища, до невероятните скални формации и не на последно място до величествените вековни, иглолистни гори. Освен групова разходка и свободно препускане, Банско предлага възможности и яздене на пони, частни и групови уроци, разходка с барбекю спирания и обиколка с каруца.
За феновете на силните усещания Банско предлага няколко рафтинг пакети, за една наистина вълнуваща и незабравима лятна ваканция. Реките Струма и Места, обграждащи Националния Парк Пирин, са двете главни рафтинг места в района.
Спускането по река Струма започва в тихи води, след което продължава по бързеите на Кресненското Дефиле като осигурява вълнуващ и пълен с предизвикателства рафтинг в пенливите води на реката. Спускането завършва в живописната долина, разположена до слънчевия Сандански.
Рафтингът по сравнително по-спокойната река Места предоставя изобилие от време за упражнение на различни техники на гребане и навигиране и любуване на живописната природа, докато навлизате в пролома между планините Пирин и Родопи.
Рафтингът в Банско ще бъде емоционална и физическа връхна точка в лятната ваканция. Независимост от възрастта и техническата подготовка със сигурност ще се насладите на незабравимо изживяване.
Феновете на приключенията на открито могата да изпробват обиколка с бъги. Това е атракция приличаща на сафари, в която забавата и високите порции адреналин са основна съставна част.

РЕСТОРАНТИ И НОЩНИ ЗАВЕДЕНИЯ:
Механи в Банско

Касапинова Механа - Банско
Банско 2770, ул.Яне Сандански 4, 0878 317 555, 0878 555 611
В момента разполага с близо 200 места - разпраделени в 3 зали. Основна част, винарна и рибен салон, като всяка разполага с камина.
В Касапинова Механа можете да опитате най - вкусните чевермета в района, било то от дивечово месо, печено прасе, заек или агне приготвени в най - старата пещ в Банско. Банските специалитети като капама, чомлек и свински джолан също не са за изпускане. Във винарната ще бъдете приятно изненадани от огромният асортимент вина наброяващи над 3000.

Думанова механа - Банско
Банско 2770, ул. Найден Геров 15, 0896 839 630, 0894 372 220
механата разполага със 160 места през зимата и още 100 в атрактивната лятна градина потънала в уют и зеленина.

Механа Кабаците - Банско
Банско 2770, ул. Кирил и Методий 7, 0898698747, 0888225385
В механа Кабаците се предлагат както мести деликатеси като вкусно агнешко печено, седем вида стекове, пилешки и свински шишлици и блюда , така и морски и речни рибни специалитети , включващи прясна риба от река Глазне, няколко вида калмари, скариди и октоподи.
Уютната обстановката и гостоприемния персонал са предпоставка за незабравима вечер. Капацитета на механа Кабаците е 120 души, като за доброто настроение се грижи приятно музикално оформление.

Пицина Кръчма - Банско
Банско 2770, 07498 4052, 0894 014282
Разполага с 2 отделни зали. Едната е обзаведена в традиционен народен стил с места за 30 човека. Другата е образ на отминали славни години, в лицата на революционери и народни будители от края на XIX век. Хора като Левски, Ботев, Бенковски, Захари Стоянов, Славейков и Каравелов, чийто свети имена са реликва за всеки българин.
Кухнята е интересна комбинация от бански и разложки гозби, в едно съчетани с рибни специалитети.
Пицина Кръчма единственото място, където ще намерите над 12 вида риба и други морски деликатеси. Приготвени от главният готвач, те са фантазия за вкусът ви.

Механа Тухлата - Банско
Банско 2770, ул. Бяло море 5, 0888 741 897, 0899 890 094
Капацитета на механата е 50 души, масите са панорамно разположени около майсторски иззидана камина, пламаците на която ви галят приятно в студените бански вечери.
При нас можете да опитате от всички бански специалитети като капама, чумлек, джолан, катино мезе и много други, приготвени от пресни продукти и най - вече с много мерак.
Рибените деликатеси, широко разпространени по южното черноморие, могат да бъдат опитани в механа Тухлата. Над 15 вида риба в ръцете на опитните ни готвачи могат да впечатлят дори и най - претенциозните.

Заведения:
Лоби бар – хотел Гранд Арена
ул. Сграда 1, Приземен етаж
80 места с денонощно работно време
Меню: леки закуски, селекция от кейкове и кроасани

Bella Vista – хотел Гранд Арена
етаж Мецанин над Лоби бара
80 Места, Тип бар/салон, Раб. Време: 09:00 - 01:00
Меню: включва леки закуски и селекция от коктейли и напитки

Галерия – хотел Гранд Арена
Приземен етаж, между сграда 2 и сграда 3
240 места, кухня: местна и международна, Раб. Време: 7:00 - 23:30
Меню: бюфет, закуска, обяд и вечеря

Коме Прима – хотел Гранд Арена
Приземен етаж, Сграда 4
45 места, кухня: средиземноморска, работно време: 18:30 - 23:30
Меню: Типични средиземноморски храни, приготвени пред Вас

ЗДРАВЕ/БАЛНЕОЛОГИЯ:
Някои хотели в Банско и района, предлагащи разноообразие от СПА процедури:

Хотел Кемпински Гранд Арена
Хотелът е разположен срещу авангардната станция на ски лифта, с която се изкачвате на 2.600 м до най-високите, покрити със сняг писти, съоръженията за freestyle и пистата за биатлон.

Хотел Банско
Именно тук сред неподправеното усещане за български традиции и уют станете гости на хотел “Банско” - открит на 6 декември 1996.

Хотел Пирин
Хотелът се намира в центъра на гр. Банско. В непосредствена близост са пощата, пешеходната улица и градският парк. Пистите са на 10мин. път с кола. Хотелът осигурява безплатен превоз на гостите до лифтовите съоръжения.

Хотел Стражите
Хотел Стражите, Банско е четиризвезден хотел, разположен в покрайнините на град Банско, на тихо и спокойно място в сърцето на Пирин планина.

Хотел Мура
Хотел Мура е един от най-новите хотели в Банско. Разположен е до река Глазне в напосредствена

ЕКСКУРЗИИ И ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ В ОКОЛНОСТИТЕ НА КУРОРТА:
Градът е част от Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз: - Велянова къща; музей "Неофит Рилски"; музей "Никола Вапцаров”; Постоянна иконна изложба "Банска художествена школа"; църква "Св. Троица".
Други паметници на културата с национално значение са: църква "Успение Богородично" (строена вероятно около средата на XVIII век върху основите на разрушена при османското нашествие средновековна църква. Най-стойностното в нея е уникалният дърворезбен иконостас); "Тодева къща" (стара къща музей, съчетала в себе си типичният дух и атмосферата на Банско, носеща уют и топлина. Разположената в самия център на Банско, винарната е част от възрожденския стил на града в сърцето на Пирин); родната къща на Тома Вишанов-Молера (иконописец и стенописец, основоположник на Банската художествена школа).
Паметници на културата с местно значение са: "Сирлещова къща", "Пумпалова къща", "Молерова къща" (Владо), "Стракова къща", Евангелистка църква, "Гечкова къща", "Топорилова къща", Метох "Ватопеди", "Събева къща", "Ваканова къща", Останки от църква "Св. Илия" - 500м източно от Банско, Оброчище "Св. Димитър" - 3км югоизточно от Банско, Останки от църква м. "Палитоден" - 2км западно от Банско, Останки от църква "Св. Георги" - 2км източно от Банско, Старата турска поща ("Тумбева къща"), Оброчище "Св. Текила" - местност Дъбовец, Оброчище "Св. Влас", Надгробна могила "Лисича могила", Мястото където е била къщата на Отец Пайсий Хилендарски, Антично селище, некропол и светилище в местност Карагонско 4км. Зап. и много други.
Природните забележителности са многобройни: байкушева мура - едно от най-възрастните дървета в България (1200г), представител на реликтния вид черна мура. Намира се в Северен Пирин, на територията на Народен парк "Пирин", в района на хижа Бъндерица.
Интересни етнографски обекти са валевиците за пране на черги, ресначи, одеала и др. тъкани. Представляват сковани от дъски басейни, в които силна водна струя пада от високо по сръмен улей. Под ударите на водата в образувания водовъртеж тъканите престояват 1 - 2 денонощия. В миналото валявиците са широко разпространени в Пиринския край - в близост до планинските селища. В Банско има 5 действащи, в това число 3 градски и 2 ведомствени, разположени както следва: един над хотел Банско (ул."Глазне"), 10мин. северозападно от центъра, със запазена в автентичен вид малка частна воденица, която не функционира; един в местността Гуровица, 20мин. югоизточно от центъра посока Добринище; три при завода за детски играчки "Изгрев", то които една градска и две ведомствени (ул."Пирин"), 30мин. югозападно от центъра посока Шилигарника.
Наред с красивата природа и уникалната архитектура, Банско се гордее с множеството имена на незабравими български личности, започнали своя път именно от малкото градче. Селището е родно място на редица народни будители, писатели, поети, революционери, зографи и художници, сред които са: Никола Вапцаров, Паисий Хилендарски, Неофит Рилски, Никола Фурнаджиев, Миле Бизев, Лазар Колчагов, Тома Вишанов, Димитър Молеров, Симеон Молеров, Иван Попстефанов, Миле Рахов, Терзи Никола, Асен Тодев, Благо Тодев, Никола Фурнаджиев и др. Издигнати са паметници на Никола Вапцаров (1956, скулптор Илия Илиев) и на Паисий Хилендарски (1976, скулптор Стойчо Тодоров).
 
Апартаментен Хотел Балканско Бижу
Балканско Бижу е луксозен апарт-комплекс, разположен в Разложката котловина, между Разлог и Банско.
Прочети повече за Апартаментен Хотел Балканско Бижу   4 звезди4 звезди4 звезди4 звезди4 звезди  Почивка с автомобил
 


 
Хотел Аспен Ризорт Голф Ски и Спа
Банско
нощувка със закуска и вечеря

Прочети повече за Хотел Аспен Ризорт Голф Ски и Спа   4 звезди4 звезди4 звезди4 звезди4 звезди  Почивка с автомобил
 


 
Хотел Грийн Ууд
Банско, до голф игрището "Пирин голф"

Прочети повече за Хотел Грийн Ууд   4 звезди4 звезди4 звезди4 звезди4 звезди  Почивка с автомобил
 


 
Гранд хотел Банско
Банско
- база нощувка със закуска и вечеря

Прочети повече за Гранд хотел Банско   4 звезди4 звезди4 звезди4 звезди4 звезди  Почивка с автомобил
 


 
Хотел Кемпински Гранд Арена
Банско
- нощувка със закуска и вечеря
Прочети повече за Хотел Кемпински Гранд Арена   5 звезди5 звезди5 звезди5 звезди5 звезди  Почивка с автомобил
 


 
Комплекс Планински романс
Банско
- база нощувка със закуска
Прочети повече за Комплекс Планински романс   3 звезди3 звезди3 звезди3 звезди3 звезди  Почивка с автомобил
 


 
Хотел Мура
Банско

Прочети повече за Хотел Мура   3 звезди3 звезди3 звезди3 звезди3 звезди  Почивка с автомобил
 


 
Хотел Хермес
Банско

Прочети повече за Хотел Хермес   3 звезди3 звезди3 звезди3 звезди3 звезди  Почивка с автомобил
 


 
Комплекс Свети Георги Ски и Спа
Банско
- нощувка със закуска
Прочети повече за Комплекс Свети Георги Ски и Спа   4 звезди4 звезди4 звезди4 звезди4 звезди  Почивка с автомобил
 


 
МПМ Хотел Гинес
Банско
- нощувка със закуска и вечеря
Прочети повече за МПМ Хотел Гинес   4 звезди4 звезди4 звезди4 звезди4 звезди  Почивка с автомобил
 


  1  2  3  4  
Търсене
Tърсене за:
Пример:Брюксел
дата на заминаване:
от до
изберете транспорт:
СамолетАвтобусАвтомобилВлакКораб     БЛОГ
Екскурзия до Мадрид - градът, който трябва да посетитеЕкзотика - почивка на о. ЗакинтосВ Банско и Пампорово намаляват цените на ски картите

     Информация
Загуба на документи
Поведение
Изисквания за багаж
Поверителност

В момента има проблем с този блок.

Новини
„Висталис“ ЕООД спечели проект по процедура BG16RFOP002
Висталис ЕООД спечели проект по процедура BG16RFOP002
Изпълнение на проект по ОПИК

50% отстъпка

Печеливши от томболите на ТА Висталис
Екскурзии

Топ екскурзии
Всички екскурзии
Абонирай се за  каталог с екскурзии от туристическа агенция ВИСТАЛИС Каталог

Почивки

Топ почивки
Всички почивки
Абонирай се за  каталог с почивки от туристическа агенция ВИСТАЛИС Каталог

Хотели

Дестинации

Събития

Дестинации

Круизи

Дестинации

Билети

Дестинации

Австралия Австрия Албания Аржентина Армения Барбадос Белгия Босна и Херцеговина Бразилия България Великобритания Венецуела Виетнам Германия Грузия Гърция Дания Доминиканска Република Египет Израел Индия Ирландия Испания Италия Йордания Кипър Китай Куба Лаос Лихтенщайн Люксембург Мавриций Македония Малайзия Малта Мексико Монако Норвегия Обединени Арабски Емирства Полша Португалия Румъния Русия Словакия Словения Сърбия Тайланд Тунис Турция Унгария Франция Холандия Хърватска Черна гора Чехия Швейцария Шотландия Япония
© 2008 https://www.vistalis.bg | Всички права запазени | Изработка www.bgwedesign.org