Туристическа агенция Висталис - към началната страница За фирмата  Лиценз  Работа  Банкови сметки  Контакти
 
Екскурзии и маршрутиПочивки и курортиБизнес хотелиКруизиСамолетни билети
Български Русский English Polski
| Почивки на планина ›
Почивка на Слънчев Бряг от 19 до 29 лв.

Ваучер подарък / Gift voucher / Изненадайте любимите си хора, като им подарите незабравима почивка към избрана от тях дестинация

Предстоящи
Септемврийски празнициСептемврийски празници
Екскурзии в България с тръгване от ПловдивЕкскурзии в България с тръгване от Пловдив
Програми с тръгване от ПловдивПрограми с тръгване от Пловдив
Програми 55+ и приятелиПрограми 55+ и приятели
Предколедни оферти 2024Предколедни оферти 2024
Коледа 2024Коледа 2024
Нова Година 2025Нова Година 2025

Париж Виена Залцбург

Услуги
Застраховки
Превод и легализация

Почивка на планина в Троян


Снимки на Троян

Все още няма качени снимки на Троян.

Карта на Троян

Запитване за Троян

Този модул е в процес на разработка. Можете да изпратите запитване от станицата ни за контакт.
Настаняване   от:    до:
Лице за контакт  
Населено място  
Брой възрастни  
Брой деца от 2 до 11 години  
Брой ученици от 12 до 17 години  
Настаняване   Единични стаи
Двойни стаи
Апартаменти
Допълнителна информация  
Телефон  
E-maill  
Въведете кода:  

Информация за Троян

Троян се разпростира на двата бряга на река Бели Осъм в Северното подножие на Троянски Балкан. Намира се на 180 км североизточно от София, на 35 км от Ловеч и на 25 км от историческия Троянски проход в Стара планина. Има шосейни връзки с Ловеч, Тетевен, Севлиево, Априлци, а през Троянския проход - с Карлово и Пловдив. Градът е втори по големина в областта след Ловеч и е административен център на Община Троян. Радва се на чудесно съчетание на свежа и уханна пролет, прохладно лято, слънчева и топла есен, мека и снежна зима.

ИСТОРИЯ:
Археологически разкопки свидетелстват, че този район е бил населен още през палеолита. През бронзовата епоха по течението на река Азамус (Осъм) се заселват траки. От този период са намерени много керамични и бронзови съдове, оръжия от желязо, накити.
Троян възниква през 15 век като попътно селище в началото на Троянския проход. Името си получава от древноримския път Виа Траяна, свързващ Дунав с Бяло море още през 1 - 2 век от н.е.
В началото на турското робство тук се заселват българи от Дунавската хълмиста равнина, Чипровско, Берковско, Разложко и Охридско. През първата половина на 19 век в Троян процъфтяват занаятите. Водещо е грънчарството, което постепенно създава уникалната и до днес Троянска керамична школа. През 1868 г. Троян е обявен за град. През 1871 г. Левски основава революционен комитет в града. През 1877 г. Троян е опожарен от отстъпващите турски войски. През 1911 г. светва първата електрическа крушка и Троян става третият електрифициран град в България, след София и Пловдив.

КЛИМАТ:
Климатът е умерено-континентален с изразено планинско влияние. Средната годишна температура е малко по-ниска от средно годишната за Северна България. Лятото не е така горещо, а зимата е подчертано по-мека. Тук октомври е по-топъл от април, а амплитудите са значително по-малки. Всичко в температурните отношения говори за един преходен климат от континенталния към планинския. Снеговалежните дни в Троян достигат 30 с дебелина на снежната покривка до 60 сантиметра. В планината сняг започва да вали от ноември до края на април, а се задържа до юли. Сравнително меката зима и прохладното лято в долината способстват за развитието на града в един всепризнат полупланински курорт.

УСЛОВИЯ ЗА ТУРИЗЪМ. СКИ-ПИСТИ:
Благоприятните климатични условия и природните дадености са превърнали общината в привлекателно място за туризъм и отдих. Съчетани са планинските условия с минералните извори. В Шипково са изградени плувен басейн и плаж, клиника за балнеолечение, няколко частни хотела със собствени басейни, ведомствени почивни бази, частни вили и множество заведения за хранене и развлечения. Термалният извор в с. Чифлик е с температура 54°С. Построени са почивни бази, модерни частни хотели, плувен басейн с олимпийски размери. Черни осъм е изходен пункт към х. Амбарица. В селото също има добра леглова база. На 1320 м надморска височина преди Троянския проход се намира туристически комплекс Беклемето. Създадената леглова база, ски-пистите и ски-влековете предоставят възможност за зимен и летен отдих и спорт. В комплекса се намира най-добрата писта за биатлон и ски бягане. В Троян действа Сдружение "Съвет по туризъм".

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ:
Община Троян се намира в Северна България на около 160 км североизточно от София. Град Троян е разположен на двата бряга на р. Бели осъм. През Троянския проход минава шосеен път за Южна България. Удобни пътища свързват Троян със съседните общини, столицата и главните градове на България. Троян е краен възел на жп линия. Най-близките летища са Горна Оряховица и София, най-близкото речно пристанище - Свищов, най-близкото морско пристанище – Бургас.
Други населени места в околността:
градове: гр. Ловеч, Габрово.
села и курортни селища: с. Шипково, с. Орешак, с. Черни Осъм, с. Чифлик, кк Беклемето.

ТРАНСПОРТ:
Как да стигнем до Троян ?
С автобус:
До Троян се стига с редовни автобусни линии от София, Пловдив, Плевен, Ловеч и др. градове.
С влак:
От Централна железопътна гара София и Централна железопътна гара Пловдив се стига до Троян с бърз влак.

АТРАКЦИИ:
Музей на занаятите - уникален с това, че е единственият в България музей, съхранил богатството на майсторите на народни художествени занаяти и приложни изкуства. Експозицията е разположена в 10 зали. Музеят изучава и представя зараждането и развитието на занаятите в района: керамика, дървообработване, дървостругарство, дърворезба, иконопис, бъкличарство, металообработване, златарство, производство на оръжия, тъкачество, абаджийство, интериор на балканджийския дом, съвременни занаяти. Работно време: 8-12 часа, 13-17 часа.
Интерес представляват и градската художествена галерия „Серекова къща”, както и архитектурния Троянски комплекс и старите къщи в махала Дрянска.
Троянският манастир “Успение Богородично”се намира само на 10 км от града и е най-големият манастир в Балкана. Манастирският комплекс е много добре развит като туристическа атракция с множество магазинчета за сувенири, заведения и места за забавления наоколо.
Троян се слави и с тематичния празник на сливата и сливовата ракия, който се провежда последната събота на месец септември. Фестивалът дава възможност любители и производители да се срещнат, а туристите имат уникални шанс да опитат истинска Троянска сливова ракия.

СПОРТНИ РАЗВЛЕЧЕНИЯ:
Град Троян е уникален с природните си дадености, подходящи за провеждане на състезания от шампионата по off-road. Районът е подходящ за лов, риболов и конна езда. В Троян се провеждат и сафарита и пейнтбол състезания, които приповдигат духа и са страхотен завършек на един ден, изпълнен с езда и разходки по еко-маршрути.

РЕСТОРАНТИ И НОЩНИ ЗАВЕДЕНИЯ:
Някои по-известни ресторанти:
механа “Старата Къща”, тел: +359 670 606 55;
пица - ресторант "Голд"; тел: +359 670 635 80;
механа "При водоемите"; тел: +359 670 6 42 49;
механа "При комитите"; тел: +359 899 92 66 92;
механа "Троян", хотел "Троян Плаза"; тел: +359 670 6 43 99;
ресторант „Фенерите“; тел: + 359 670 2 27 51;
механа "Богомиловата къща", с. Орешак; тел: +359 6952 23 61;
ресторант в хотел „Виа Траяна“; тел: + 359 888 621 232;
Троян през нощта:
коктейл-бар „В4В“; ул. „Раковски“ № 53;
дискотека „Джой“; тел: + 359 67031443;
бар-дискотека “Фламинго”, с. Орешак;
дискотека „Шоко“ , Троян.

 

ЗДРАВЕ/БАЛНЕОЛОГИЯ
Благоприятните климатични условия, в съчетание с природните дадености, са направили от района на град Троян привлекателно място за туризъм и отдих. Троянската община е удивително съчетание на величествени планини, реки и минерални извори. В два от курортите - Шипково и Чифлик има извори на минерална вода със значителен дебит и висока температура. Минералната вода е хипотермална, слабоминерализирана /хидрокарбонатна, сулфатно-калциева/. Главни показания за лечения са: функционални заболявания на нервната система, заболяване на опорно-двигателната система, хипертонична болест и др.
Курорт Шипково – тук има два минерални извора и пет чешми. Общият капацитет на всички извори е около 62 литра на секунда. Минералната вода е от групата на солфато-калиево-магнезиевите води. Температурата варира от 18°C до 38° C. Може да се извършва лечение с водата като се пие, или чрез кинезитерапия. Водата лекува стомашни заболявания, заболявания на жлъчката, заболявания на двигателната система, неутрологични и очни заболявания. Лечението се извършва в балнеологичен център с капацитет от 1000 души на ден. Там има басейн на открито с минерална вода. В някои частни вили за почивка също има басейни с минерална вода.
Курорт Чифлик - в близост до село Чифлик се намира термален извор с гореща минерална вода 50°С, която има ценни лечебни качества. По състав тя се доближава до тази в Горна Баня, Банкя, Хисар, Момина Чешма и Вършец и може да се използва за лечение при много заболявания: болести на опорно-двигателния апарат, неврологични болести, нефро-урологични, сърдечно-съдови, ендокринно-обменни и алергични заболявания. Лечебно-профилактичните свойства на минералната вода се определят от комплексното действие на нейните лечебни фактори - наличните химични компоненти и специфично действащите съставки.
Някои спа-хотели в Троян и района:
Парк хотел Троян, 3 *, парк Къпинчо, тел:+359 670 6 85 00, GSM:+359 878 30 39 39;
Хотел „Шато Монтан”, 3*, ул. “Стара планина” 34; тел: +359 670 68900 , +359 878407751;
Хотел Троян Плаза, 4 *, на самия бряг на р. Бели Осъм, в центъра, тел: 359 670 6 43 99; +359 885 100 006;
Спа хотел “Шипково”, село Шипково, тел: +359 670 60077; +359 88 98 111 33;

ЕКСКУРЗИИ И ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ В ОКОЛНОСТИТЕ НА КУРОРТА:
Природни забележителности:
Курортно-туристическият комплекс „Беклемето” се намира на 22 км югозападно от града. Представлява изходен пункт за туристически маршрути из Троянски Балкан. Един от най-атрактивните е в резерват "Козята стена". Той е разположен в планината “Козя стена” и е истински ботанически рай. В него се опазват повече 40 вида редки и защитени растителни видове. Един от най-забележителните представители е бялата звезда на планината – старопланинският еделвайс. Резервата влиза в границите на Национален парк Централен Балкан.
В резервата Северен Джендем се намират около 30 водопада с височина над 20 м. Релефът е силно разчленен и богат на скални форми, които често са труднопроходими.
Резерватът Стенето обхваща цялото горно течение на река Черни Осъм. Районът е богат на пещери, които са недостатъчно проучени поради пропастния им характер. В резервата могат да се видят и скални образувания с фантастична форма. Интересно карстово образувание е скалният свод “Крали Маркова дупка”, в близост до хижа Амбарица.
Козя стена е най-малкият резерват в парка, създаден с цел опазване на ендемичния вид старопланински еделвайс, на вековни букови и буково-елови гори. На територията му се намират уникални скални формации, обитавани от много видове грабливи птици.
Местността Беклемето е в началото на Троянския проход, на 1320 м. надморска височина, с хубави поляни и широколистни гори. Там е построено едноименно туристическо селище, чието изграждане започва през 1962 г. по специален план. Беклемето предлага чудесни условия за зимен туризъм. В непосредствена близост се намира най-добрата писта в България за ски-бягане и биатлон в широколистна гора, отговаряща на европейските изисквания.
На около 30 км от Троян се намира язовир Сопот, който предлага чудесни възможности за любителите на риболова. Язовира е чудесно място и за водни спортове, плаж и отдих.
На 18 км западно от Троян, по пътя за Тетевен се намира и село Шипково, което е балнеолечебен курорт с открит минерален басейн и плаж. Минералната вода на Шипково е с 52 градуса по целзий и се използва, както за лечение, така и за консумация.
Културни забележителности:
Троянски манастир "Успение Богородично" - в околностите на Троян (на 10 км) е трети по големина в България. Неизвестен българин, монах от Атонския манастир в Света Гора, основава около 1600 г. малка дървена църква и няколко тесни жилища за отшелници. В непрогледната тъма на робството набира сили българското Възраждане. В началото на XIX в. манастирът се замогва. Започва преустройство и ново изграждане. На мястото на старите постройки майстор Константин от Пещера създава художествен архитектурен ансамбъл във възрожденски дух. На северния корниз на църквата вместо друг документ, строителят ни оставя каменния си портрет - маска. В сегашния си вид стенописите и иконите са дело на забележителния възрожденски живописец Захари Христов Зограф, на по-малкия му брат - Димитър Зограф и на тревненски майстори.
Църква "Св. Параскева" (1835 г.) - архитектурен ансамбъл и действащ храм, разположен до Марковия мост.
Архитектурен комплекс "Нунки" - с реставрирани къщи в типичен за района възрожденски стил.
На 12 км от Троян и на 2 км от Троянския манастир се намира село Орешак. Всяка година в селцето се провежда панаир-изложба на народните художествени занаяти. Тук посетителят може не само да се наслади на форми и багри, но и да си купи сувенир за спомен. По предварителна заявка се организират демонстрации на занаяти и дегустации на троянска сливова ракия.
Римска крепост Состра край Ломец.
Римският военен лагер Состра е разположен на 12 км северно от град Троян и на 28 километра южно от град Ловеч. Той се намира върху относително равен терен в долината на река Осъм. Край разкопките са намерени много монети, съдове, паметници. Най-ценната находка представлява древна тракийска маска от V-IV в. пр. Хр. Долината, в която е разположен е заобиколена от хълмове: Трапезица (550 м н.в.) на север, разклонение на Микренските височини (Попина могила и Попинка 500 м н.в.) на запад и Сулашкото (Калето 500 м н.в.) на изток. На юг долината се отваря между землищата на селата Дълбок дол и Добродан. Крепостта е построена в близост до водослива на река Ладъна (Ломешката река). Цялата долина, в която се намира крепостта, обхваща приблизителна площ от 4 кв. км. В нея се намират частично проучени антични обекти.
 
Комплекс Чифлика
с. Чифлик, общ. Троян
Прочети повече за Комплекс Чифлика   2 звезди2 звезди2 звезди2 звезди2 звезди  Почивка с автомобил
 


 
Хотел Веника
с.Чифлик, общ. Троян
Прочети повече за Хотел Веника   2 звезди2 звезди2 звезди2 звезди2 звезди  Почивка с автомобил
 


 
Хотел Балкан
с. Чифлик
- нощувка със закуска
Прочети повече за Хотел Балкан   3 звезди3 звезди3 звезди3 звезди3 звезди  Почивка с автомобил
 


 
СПА Хотел Шипково
с. Шипково, Троянски балкан

Прочети повече за СПА Хотел Шипково   3 звезди3 звезди3 звезди3 звезди3 звезди  Почивка с автомобил
 


 
Хотел Парк Хотел Трoян
Троян
Прочети повече за Хотел Парк Хотел Трoян   3 звезди3 звезди3 звезди3 звезди3 звезди  Почивка с автомобил
 


 
Хотел Виа Траяна
Троянски Балкан, Беклемето

Прочети повече за Хотел Виа Траяна   3 звезди3 звезди3 звезди3 звезди3 звезди  Почивка с автомобил
 


 
Хотел Шато Монтан
Троян
- нощувка със закуска
Прочети повече за Хотел Шато Монтан   3 звезди3 звезди3 звезди3 звезди3 звезди  Почивка с автомобил
 


 
СПА Хотел ПлаНината
с. Рибарица
- нощувка със закуска
Прочети повече за СПА Хотел ПлаНината   3 звезди3 звезди3 звезди3 звезди3 звезди  Почивка с автомобил
 


 
Хотел Троян Плаза
Троян
- нощувка със закуска
Прочети повече за Хотел Троян Плаза   4 звезди4 звезди4 звезди4 звезди4 звезди  Почивка с автомобил
 


 
Хотел Дива
Троянски Балкан, с. Чифлик


Прочети повече за Хотел Дива   3 звезди3 звезди3 звезди3 звезди3 звезди  Почивка с автомобил
 


  1  2  
Търсене
Tърсене за:
Пример:Разлог
дата на заминаване:
от до
изберете транспорт:
СамолетАвтобусАвтомобилВлакКораб     БЛОГ
Екскурзия до Мадрид - градът, който трябва да посетитеЕкзотика - почивка на о. ЗакинтосВ Банско и Пампорово намаляват цените на ски картите

     Информация
Загуба на документи
Поведение
Изисквания за багаж
Поверителност

В момента има проблем с този блок.

Новини
„Висталис“ ЕООД спечели проект по процедура BG16RFOP002
Висталис ЕООД спечели проект по процедура BG16RFOP002
Изпълнение на проект по ОПИК

50% отстъпка

Печеливши от томболите на ТА Висталис
Екскурзии

Топ екскурзии
Всички екскурзии
Абонирай се за  каталог с екскурзии от туристическа агенция ВИСТАЛИС Каталог

Почивки

Топ почивки
Всички почивки
Абонирай се за  каталог с почивки от туристическа агенция ВИСТАЛИС Каталог

Хотели

Дестинации

Събития

Дестинации

Круизи

Дестинации

Билети

Дестинации

Австралия Австрия Албания Аржентина Армения Барбадос Белгия Босна и Херцеговина Бразилия България Великобритания Венецуела Виетнам Германия Грузия Гърция Дания Доминиканска Република Египет Израел Индия Ирландия Испания Италия Йордания Кипър Китай Куба Лаос Лихтенщайн Люксембург Мавриций Македония Малайзия Малта Мексико Монако Норвегия Обединени Арабски Емирства Полша Португалия Румъния Русия Словакия Словения Сърбия Тайланд Тунис Турция Унгария Франция Холандия Хърватска Черна гора Чехия Швейцария Шотландия Япония
© 2008 https://www.vistalis.bg | Всички права запазени | Изработка www.bgwedesign.org