Туристическа агенция Висталис - към началната страница За фирмата  Лиценз  Работа  Банкови сметки  Контакти
 
Екскурзии и маршрутиПочивки и курортиБизнес хотелиКруизиСамолетни билети
Български Русский English Polski
| Почивки на планина ›
Почивка на Слънчев Бряг от 19 до 29 лв.

Ваучер подарък / Gift voucher / Изненадайте любимите си хора, като им подарите незабравима почивка към избрана от тях дестинация

Предстоящи
Септемврийски празнициСептемврийски празници
Екскурзии в България с тръгване от ПловдивЕкскурзии в България с тръгване от Пловдив
Програми с тръгване от ПловдивПрограми с тръгване от Пловдив
Програми 55+ и приятелиПрограми 55+ и приятели
Предколедни оферти 2024Предколедни оферти 2024
Коледа 2024Коледа 2024
Нова Година 2025Нова Година 2025

Париж Виена Залцбург

Услуги
Застраховки
Превод и легализация

Почивка на планина в Разлог


Снимки на Разлог

Все още няма качени снимки на Разлог.

Карта на Разлог

Запитване за Разлог

Този модул е в процес на разработка. Можете да изпратите запитване от станицата ни за контакт.
Настаняване   от:    до:
Лице за контакт  
Населено място  
Брой възрастни  
Брой деца от 2 до 11 години  
Брой ученици от 12 до 17 години  
Настаняване   Единични стаи
Двойни стаи
Апартаменти
Допълнителна информация  
Телефон  
E-maill  
Въведете кода:  

Информация за Разлог

Разлог е град в Югозападна България, в Област Благоевград, в близост до град Банско. Разположен е в Разложката долина между планините Рила, Пирин и Родопи. Река Места минава през града. До 1925 г. градът носи името Мехомия, след което е кръстен на котловината Разлог, в която се намира.
Алпийските върхове, красивата природа, топлите минерални извори, защитените природни обекти, както и обекти на световното културно и историческо наследство, ски-пистите, както и пословичното гостоприемство на местните хора, привличат гости от страната и чужбина. В околностите на града има много археологически останки, разположени в изключително живописни местности. Намерени са мраморни плочи от III век. пр. Хр. Останките от манастира "Св.Илия" са от IV-VI век.

ИСТОРИЯ:
През 19 в. Разлог е смесено християнско и мюсюлманско селище в Неврокопска каза на Османската империя. Към края на 19 в. Мехомия е вече център на отделна каза в рамките на Серския санджак. През 1896 г. Гоце Делчев основава комитет на ВМОРО в Разлог. По време на Илинденско-Преображенското въстание на 14 септември 1903 г. група четници навлизат в града и започват въстанически действия, съместно с местни дейци. Турската войска и башибозук нападат града и избиват около 45 души и опожаряват около 200 къщи. Част от местните българи бягат в Княжество България. Разлог е освободен от османска власт на 11/24 октомври 1912 г. Местното турско население се изтегля с отстъпващата турска войска по долината на река Места

КЛИМАТ:
Релефът в областа на Разлог е планински, което обуславя умерения климат и богатството на водни ресурси. Климатът е умерено-континентален със слабо изразено средиземноморско влияние, проникващо по долината на река Места. Регионът се характеризира със студена зима (-2ºС ср. януарска температура) и сравнително кратко и прохладно лято (18.6ºС ср. юлска температура). Във високите части на планините климатът е типично планински, като снежната покривка се задържа средно 150 дни в годината.

УСЛОВИЯ ЗА ТУРИЗЪМ.
Благоприятното разположение на Разлог между планините Пирин, Рила и Родопите, уникалната природа на района, благоприятните климатични условия и наличието на многобройни минерални извори обуславят възможността за развитието както на планински (зимен и летен) туризъм, така и на балнеотуризъм. Планинският климат предполага практикуването на ски-спортове през зимата.
Балнеоложки курорт с. Баня е разположен на 5 км източно от Разлог и на 5 км от Банско. Той е особено привлекателен с откритите си плувни басейни с минерална вода - с олимпийски размери и детски. В селото започна изграждането на модерни хотелски комплекси и вилни селища. Балнеоложки и климатичен курорт от местно значение е и с. Бачево. Интерес представляват и намиращите се в близост археологически останки. Всички останали села в общината предполагат развитие на селски туризъм.

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ:
Разлог отстои на 155 км от столицата София и само на 6 км от най–развития планински курорт в България, Банско.
Други населени места в околността:
градове: гр. Банско, гр. Благоевград, гр. Якоруда, гр. Белица;
селища: Баня, Бачево, Годлево, Горно Драглище, Долно Драглище, Добърско, Елешница.

ТРАНСПОРТ:
Как да стигнем до Разлог?
С автобус
Има редовни автобусни линии до Банско, Благоевград, Гоце Делчев, Велинград, София„ Пловдив и много други населени места. Разположението на града го превръща в отправна точка за много туристически маршрути в Рила и Пирин.
С влак
От Централна железопътна гара София и централна гара Пловдив се стига до Разлог с бърз влак.

АТРАКЦИИ:
Едно от събитията, с които град Разлог е известен, е Новогодишният карнавал. В него участва целият град със свои представители от всяка махала. Участниците със своето поведение и костюми иронизират известни български личности. Карнавалът представлява своеобразно състезание и в неговия край има символично награждаване за най-остроумни смешки и костюми. Шествието обикаля целия град и постоянно се вие дълго хоро. На карнавала могат да бъдат видени характерните за района кукери или чауши, които напомнят за връзката на този обичай с древните траки.
Архитектурата на града представлява очарователна комбинация между стиловете от периода на Възраждането, 30-те години на миналия век и по-модерните тенденции. Църквата "Св. Георги" е построена през 1834 г, интересни са фреските и покритите с дърворезби и икони иконостаси. Историческият музей в Парапуновата къща представя живота на местните хора по време на Възраждането. Разходката из Разлог е истинско приключение. Посетителите могат да видят 41 запазени възрожденски сгради и многото занаятчийски работилници. На 10 км от на бреговете на река Язони има действаща воденица.

СПОРТНИ РАЗВЛЕЧЕНИЯ:
Формите на туризъм, които се предлагат в района са интересни и нетрадиционни. Любителите на планинската езда могат да изживеят незабравими мигове сред горите и откритите поля, които заобикалят уникалното село Бачево.
Организират се малки групи от колоездачи за маунтин байк на всички нива с водач за преход през пресечена или изцяло планинска местност.
Вълнуващо приключение е и карането на снежни скутери.
Ако търсите алтернативен и по-екстремен начин да си починете след ските през зимата или традиционните занимания през лятото, можете да се отдадете на пейнтбол.
В процес на изграждане е PirinGolf - международен 5-звезден комплекс, разположен в подножието на Пирин планина. Тук ще можете да се насладите на голф, каране на ски, сноуборд, тенис, плуване, езда, риболов на пъстърва, топла минерална вода, спа център, планинско колоездене и екскурзии до ледникови езера.

РЕСТОРАНТИ И НОЩНИ ЗАВЕДЕНИЯ:
Някои ресторанти в Разлог:
механа „Кипрева къща“, тел: +359 899 885 994;
ресторант „Турската баня“, тел: +359 74780909; +359 899892925; +359 886086634;
хотел-механа „Мехомия“, тел: +359 888 494 459, +359 885 345 075;
ресторант в хотел „Разлог“, тел: +359 747 80345 ; +359 747 80346
Разлог през нощта: в повечето хотели в града има нощни барове, където можете да се забавлявате и отпуснете.
клуб-дискотека „Разлог“.
дискотека “Мурата“.

ЗДРАВЕ/БАЛНЕОЛОГИЯ:
Град Разлог е известен със своите 70 горещи минерални извора. Някой от тях ще разнообразят вашата почивка, тъй като са отворени като публични бани, и отдавна са признати със своята лечебна сила.
Някои хотели в Разлог и района, предлагащи разноообразие от СПА процедури:
спа-комплекс „Катарино“, 4*;
спа-хотел „хотел Аспа Вила“, с. Баня (Разлог);
спа-хотел „Тhermo Спа хотел Римска баня“, 3*, с. Баня (Разлог).

ЕКСКУРЗИИ И ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ В ОКОЛНОСТИТЕ НА КУРОРТА:
Разлог е стартова точка на много планински маршрути, които ще Ви отведат на много интересни исторически места. Местностите Предела, Кулиното, Бетоловото, Бойков рид, Катарино, Перивол в с. Бачево и Титевица в с. Добърско предлагат подходящи условия за отдих и туризъм. В тях са обособени няколко зони за отдих с множество почивни станции, хотели, съоръжения и ресторанти. От местността Предела тръгват множество пътеки към планината Пирин.
В културно-исторически аспект общината е известна със запазените тракийски паметници на културата, мраморни плочи, датиращи от III век пр.н.е.; останки от крепости, манастири и църкви.
Църквата "Св.Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат" в с. Добърско 1614 г. Стенописите, изобразяващи Исус Христос във форми, наподобяващи ракети, изумяват посетители от страната и чужбина.
Общината граничи с Националните паркове Пирин и Рила. Територията на НП Пирин в границите на общината включва биосферния резерват Баюви дупки - Джинджирица, известен с много исторически забележителности, уникални съобщества от черна и бяла мура и голямо разнообразие на други ендемити. НП Пирин е част от Конвенцията за опазване на световното културно и природно наследство. Основно предимство на местността е изобилието от питейна вода и добрата инфраструктура.
На 1.7 км от Предела се намира ски-писта "Кулиното" с дължина 1500 м, на която е монтиран ски-влек тип "Помагалски". До самата писта има асфалтиран път. Общината се характеризира и с голям брой топли минерални извори, като тези в с. Баня, с. Елешница, м. Катарино край Разлог, м. Ръждавец край с. Бачево и др.
Най-старото село в региона - с. Добърско – предлага интересен и атрактивен туризъм. "Пътеката на глухаря", "Пътеката на рилската иглика", пешеходният маршрут "Добърско - Вековния бор - Добърско" са малка част от маршрутите, които тръгват от селото. На 5-6 минути от Добърско се намира прекрасният водопад "Щрокалото", а на 800 м северно от селото - римската пещ. Наред с това можете да усетите и магията на добърските гласове, чрез трите фолклорни групи в селото, най-известни сред които са Добърските баби. Други интересни маршрути са екопътеката "Към царството на еделвайса", "Самодивска пътека", "Хайдушка пътека".
В с. Годлево има построени 6 водоема, които се използват за риболов. Магията от традицията и културата на седемте села в община Разлог всеки може да усети и от гостоприемството на местното население.
 
Хотел Аспа Вила
с. Баня, Разлог
- база нощувка, закуска и вечеря
Прочети повече за Хотел Аспа Вила   3 звезди3 звезди3 звезди3 звезди3 звезди  Почивка с автомобил
 


 
Хотел Aquilon Residence & SPА
с. Баня, Разлог
- база нощувка със закуска
Прочети повече за Хотел Aquilon Residence & SPА     Почивка с автомобил
 


Други предложения за Почивка на планина


 
Хотел Грийн Ууд
Банско, до голф игрището "Пирин голф"

Прочети повече за Хотел Грийн Ууд   4 звезди4 звезди4 звезди4 звезди4 звезди  Почивка с автомобил
 


 
Хотел Тихият кът
Априлци
Прочети повече за Хотел Тихият кът   2 звезди2 звезди2 звезди2 звезди2 звезди  Почивка с автомобил
 


 
Хотел Шато Монтан
Троян
- нощувка със закуска
Прочети повече за Хотел Шато Монтан   3 звезди3 звезди3 звезди3 звезди3 звезди  Почивка с автомобил
 


 
Хотел Родопа
с. Баните
Прочети повече за Хотел Родопа   3 звезди3 звезди3 звезди3 звезди3 звезди  Почивка с автомобил
 


 
Комплекс Камелия
к.к. Пампорово

Прочети повече за Комплекс Камелия   4 звезди4 звезди4 звезди4 звезди4 звезди  Почивка с автомобил
 


 
Апартаментен Хотел Балканско Бижу
Балканско Бижу е луксозен апарт-комплекс, разположен в Разложката котловина, между Разлог и Банско.
Прочети повече за Апартаментен Хотел Балканско Бижу   4 звезди4 звезди4 звезди4 звезди4 звезди  Почивка с автомобил
 


 
Регнум Апартхотел & СПА Банско
Банско
- база нощувка със закуска
Прочети повече за Регнум Апартхотел & СПА Банско   5 звезди5 звезди5 звезди5 звезди5 звезди  Почивка с автомобил
 


 
Апартаментен комплекс Каза Карина Банско
Банско

Прочети повече за Апартаментен комплекс Каза Карина Банско   4 звезди4 звезди4 звезди4 звезди4 звезди  Почивка с автомобил
 Търсене
Tърсене за:
Пример:Добрич
дата на заминаване:
от до
изберете транспорт:
СамолетАвтобусАвтомобилВлакКораб     БЛОГ
Екскурзия до Мадрид - градът, който трябва да посетитеЕкзотика - почивка на о. ЗакинтосВ Банско и Пампорово намаляват цените на ски картите

     Информация
Загуба на документи
Поведение
Изисквания за багаж
Поверителност

В момента има проблем с този блок.

Новини
„Висталис“ ЕООД спечели проект по процедура BG16RFOP002
Висталис ЕООД спечели проект по процедура BG16RFOP002
Изпълнение на проект по ОПИК

50% отстъпка

Печеливши от томболите на ТА Висталис
Екскурзии

Топ екскурзии
Всички екскурзии
Абонирай се за  каталог с екскурзии от туристическа агенция ВИСТАЛИС Каталог

Почивки

Топ почивки
Всички почивки
Абонирай се за  каталог с почивки от туристическа агенция ВИСТАЛИС Каталог

Хотели

Дестинации

Събития

Дестинации

Круизи

Дестинации

Билети

Дестинации

Австралия Австрия Албания Аржентина Армения Барбадос Белгия Босна и Херцеговина Бразилия България Великобритания Венецуела Виетнам Германия Грузия Гърция Дания Доминиканска Република Египет Израел Индия Ирландия Испания Италия Йордания Кипър Китай Куба Лаос Лихтенщайн Люксембург Мавриций Македония Малайзия Малта Мексико Монако Норвегия Обединени Арабски Емирства Полша Португалия Румъния Русия Словакия Словения Сърбия Тайланд Тунис Турция Унгария Франция Холандия Хърватска Черна гора Чехия Швейцария Шотландия Япония
© 2008 https://www.vistalis.bg | Всички права запазени | Изработка www.bgwedesign.org