Туристическа агенция Висталис - към началната страница За фирмата  Лиценз  Работа  Банкови сметки  Контакти
 
Екскурзии и маршрутиПочивки и курортиБизнес хотелиКруизиСамолетни билети
Български Русский English Polski
| Почивки на море ›
Почивка на Слънчев Бряг от 19 до 29 лв.

Ваучер подарък / Gift voucher / Изненадайте любимите си хора, като им подарите незабравима почивка към избрана от тях дестинация

Предстоящи
Септемврийски празнициСептемврийски празници
Екскурзии в България с тръгване от ПловдивЕкскурзии в България с тръгване от Пловдив
Програми с тръгване от ПловдивПрограми с тръгване от Пловдив
Програми 55+ и приятелиПрограми 55+ и приятели
Предколедни оферти 2024Предколедни оферти 2024
Коледа 2024Коледа 2024
Нова Година 2025Нова Година 2025

Париж Виена Залцбург

Услуги
Застраховки
Превод и легализация

Почивки на море в Балчик


Снимки на Балчик

Все още няма качени снимки на Балчик.

Карта на Балчик

Запитване за Балчик

Този модул е в процес на разработка. Можете да изпратите запитване от станицата ни за контакт.
Настаняване   от:    до:
Лице за контакт  
Населено място  
Брой възрастни  
Брой деца от 2 до 11 години  
Брой ученици от 12 до 17 години  
Настаняване   Единични стаи
Двойни стаи
Апартаменти
Допълнителна информация  
Телефон  
E-maill  
Въведете кода:  

Информация за Балчик

Балчик е град в Област Добрич, близо до Варна. Той е втори по големина в областта след Добрич и е административен център на община Балчик.
Разположен в удобен залив между красиви бели хълмове, градът е привлекателно място от дълбока древност до наши дни. Тук са отсядали римския поет Овидий, свети Атанас, свети Андрей Първозванний. Овидий го нарича „Белият град“. Неповторимата природа, древната история и днешната романтика на Балчик са постоянен извор на вдъхновение за писатели, поети и художници. Балчик от древни времена е град на влюбените. Близо до Балчик са курортите Албена, Русалка, Златни пясъци. Вилните зони, калолечебницата Тузлата, яхтеното пристанище, Дворецът на кралица Мария и Ботаническата градина, музеите, картинната галерия, църквите, амфитеатрално разположените къщи, каменните стълбища и чешми, правят Балчик един от най-посещаваните курорти на българското Черноморие. Дворецът “Тихото гнездо” край Балчик е построен през 1924 г. по нареждане на румънската кралица Мария и съчетава български, ориенталски и готически елементи. Това кътче българска земя е щедро надарено с вековни дървета, виещи се храсти, нежни цветя, изобилие от вода, прохлада и тишина.
Гр. Балчик е подписал договор за побратимяване с чешкия град Стара Любовна, с шведския Хагсфорс и с румънския град Бран (общото между двата града е дворецът на кралица Мария в Румъния в този румънски град, известен като „двореца на Дракула“, с който се прави връзка с лятната резиденция на румънската владетелка в Балчик по време на румънската окупация). Договорите, които се сключват, са за сътрудничество в областта на туризма.

ИСТОРИЯ:
Траките са първите заселници на земите, върху които е разположен днешния град. Открити са тракийски предмети на възраст над 2 000 години (чаши, метални съдове, накити, оръжия). През 2007 г. са разкрити основите на храм на Кибела от елинистическата епоха с множество статуи, фризове и фигурални композиции.
По времето на античната колонизация на Черноморието градът се е наричал Дионисополис (градът на бог Дионис), а прабългарското му название (вкл. по време на управлението на Балик, на чиято държава градът е столица) е Карвуна.
В Средните векове там се е издигала крепостта Круни, която е бранила брега от нашествия по море. Една от хипотезите за името на града е куманската дума „баликчик“ - „градче“. Съществуват още две предположения за названието - от Балик, феодален български владетел на Добруджа, както и „балчук“ (турска дума, означаваща „калищата“, предвид стичащите се бели кални потоци след всеки дъжд).
При избухването на Балканската война в 1912 г. трима души от Балчик са доброволци в Македоно-одринското опълчение.

КЛИМАТ:
Балчишкото лято е слънчево, горещо, омекотявано от морския бриз.
Градът попада в умерено-континенталната климатична подобласт.
Термичните условия на района благоприятствуват развитието на селскостопанските култури, включително и на някои по-топлолюбиви (смокиня, нар, бадеми и др.). Морската вода (с температура през лятото до 24º C), плажните ивици и благоприятният климат са обусловили силното развитие на рекреационния туризъм.
Липсата на високи оградни планини и близостта на морето позволяват нахлуването на северните и северозападните ветрове. През топлото полугодие преобладава морския и континентален бриз, облекчаващ поносимостта на високите температури.

УСЛОВИЯ ЗА ТУРИЗЪМ. ПЛАЖОВЕ:
Бреговата ивица край града е с дължина 4 км. Пристанището се ползва от средно големи пътнически и търговски плавателни съдове, то е на трето място по товарооборот след морските пристанища на Варна и Бургас. От него още от миналия век се изнасяло зърно от Златна Добруджа за Цариград.
Плажове в Балчик:
"Тузлата";
"Робинзон 2";
"Вили Чайка" - територия – 2912 кв.м, дължина на бреговата линия – 115 м.;
"Централен" - територия - 22 274 кв.м, дължина на бреговата ивица – 250.71 м средна широчина – 45 м.;
"Нов плаж Балчик";
"Балчик Двореца" - територия - 15 538кв.м, дължина на бреговата ивица - 490 м, редна широчина – 30 м.
Северната част на бреговата ивица се характеризира с ерозирали скални стени и плажни тераси ("Тузлата", "Балчик Двореца" и други).

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ:
Балчик е разположен на добруджанския черноморски бряг, на 37 км югоизточно от Добрич, на 47 км от Варна, на 18 км от Албена, на 25 км от Кранево, на 18 км от Каварна, на 33 км от Русалка и на 44 км от Дуранкулак на румънската граница. Градът има живописно, амфитеатрално - "търновско" разположение по белите варовикови склонове, с ослепителен блясък на слънцето, Добруджанско плато, край залив с каменист бряг. Надморската височина на града е 205 метра.
Други населени места в околността:
градове: гр. Варна, гр. Добрич; гр. Каварна,
курортни селища: Албена, Златни пясъци, Кранево, Русалка;

ТРАНСПОРТ:
Как да стигнем до Балчик?
Със самолет:
Най-бързо до Балчик от София може да се стигне със самолет София-Варна и от там да хванете автобус или маршрутно такси. От Варна има редовни автобусни линии до Балчик.
С автобус:
От Централна автогара София тръгват директни автобуси София-Балчик. През летния сезон е препоръчително закупуването на билетите да става поне една седмица предварително.
С влак:
От централна железопътна гара София може стигнете до Варна с влак. От Варна до Балчик може да продължите с автобус.

АТРАКЦИИ:
Град Балчик е център на много културни мероприятия. Ежегодно се провеждат множество фестивали:
детският фестивал „Усмивките на морето“;
Балфест — международен филмов фестивал за документални филми;
международният Филм форум.
Международен фестивал Процес-пространство. Според определената тема, много от произведенията на фестивала се правят на място.
Най-значимото събитие за града е разкриването на храма на малоазиатската богиня- майка Кибела в центъра на града. Досега археолозите са открили осем уникални статуи от бял мрамор на богинята майка и над 18 мраморни плочи със запазени надписи на старогръцки.
Хотелите, повечето разположени до брега и плажа, са заобиколени от басейни, ресторанти, предлагащи българска кухня и морски деликатеси, барове, дискотеки, кафенета и магазини.

СПОРТНИ РАЗВЛЕЧЕНИЯ:
В околностите на гр. Балчик се изграждат две голф игрища, едното от които е проектирано от световно известния голф играч Ян Уснам. Балчик дава възможност за различни развлечения: голф, велосипедизъм, тенис на корт, яхтинг (морски разходки и круизи), гмуркане и др.

РЕСТОРАНТИ И НОЩНИ ЗАВЕДЕНИЯ:
Някои по-известни ресторанти:
ресторант "Корона", до Двореца (тел. +359 579 76 847);
ресторант "Ел Маринеро", ул. „Приморска“ № 14 (тел. +359 579 71 130);
ресторант "Диамант", в курортна зона Двореца (тел. +359 887 211 667);
ресторант-грил "Каваци", ул. „Приморска“ 22 (тел. +359 888 713 939);
ресторант-грил "Нов плаж", ул. „Самара“ 3А (тел. +359 887 230 695);
снек-бар "Валео", ул. „Самара“ (тел. +359 579 77 029);
бистро "Маестро", ул. „Черно море“ 8 (тел. +359 579 75 159);

Балчик през нощта:
коктейл-бар "Ахилея", до Двореца (тел. +359 579 76 606).
"Ди-Ем-Си", в базар Чаршия "Хелиос" (тел. +359 887 510 906);
"Мистик", ж.к. Балик, ул. „Хр. Ботев“ 21 (тел. +359 579 74 410);
Бар клуб "Нов плаж", ул. „Самара“ 3А (тел. +359 579 72 908).

ЗДРАВЕ/БАЛНЕОЛОГИЯ:
В град Балчик има минерални извори, с температура до 31° С, които се използват за лечение чрез пиене.
Балнеолечебен център Тузлата;
Лайтхаус Голф Резорт & СПА Хотел, 5*, предлага перфектни процедури за подмладяване и релаксация.

ЕКСКУРЗИИ И ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ В ОКОЛНОСТИТЕ НА КУРОРТА:
Балчик е част от Стоте национални туристически обекта. Известен е с:
Архитектурно-парковия комплекс “Дворецът” - лятна резиденция на румънската кралица Мария, построен по време на румънската окупация на Южна Добруджа (1919-1940 г.), след което е придаден към Министерство на културата като творческа база, а градината - на Софийския университет като ботаническа градина за развитие на уникални видове.
Ботаническата градина на Софийския университет, която съдържа втората по големина кактусова колекция в света след тази в Монако, както и други уникални растения. Тук се отглеждат около 2000 растителни вида, принадлежащи към 85 семейства и над 800 рода с невероятно разнообразие от вариетети и форми. В парниците на градината зреят лимони с големина на хандбална топка, както и много други екзотични плодове като банани, папая и др.
В града е сформирана самодейна театрална група към читалище „Паисий Хилендарски“.
Исторически музей с интересни находки, датиращи отпреди няколко века, археологически разкопки;
Етнографски комплекс - Балчик привлича туристите с неповторимостта на старинните си къщи и улици, които са съхранили древната му атмосфера. Много са обектите, които предизвикват интерес - Етнографският музей, старата турска джамия, църквата "Св. Никола".
Възрожденски комплекс - включва Взаимно училище и църквата “Св. Никола”. В училищната сграда е представен интериор на класна и учителска стаи от средата на Х I Х век. Интересни са оригиналните образци на хладно и огнестрелно оръжие и други експонати от Възраждането. Патрон на храма “Св. Никола” е покровителят на моряците и рибарите.
художествена галерия - с над 40 годишна история, нейна основателка е Клара Петкова.Във фонда на галерията има произведения на Владимир Димитров – Майстора, а са били излагани и творби на Салвадор Дали и др.
Градът предлага редица възможности за екскурзии: Камен бряг, нос Калиакра, Аладжа манастир, Побитите камъни, Тузлата, Албена, Златни пясъци и др.
Курортната зона Тузлата се намира на 4 км източно от град Балчик, разположен край самия морски бряг. Известна е преди всичко като важен калолечебен и балнеолечебен (хидротермален) курортен център, но също така разполага и със златисто-жълт пясъчен плаж и удобна за къпане и плуване крайбрежна морска ивица.
Лечебната кал, която се черпи от две лиманни езера има много добри физико-химични качества: тъмно-кафява до черна, със зърнест и фин еднороден строеж, с голяма пластичност, с карбонатно-силикатен състав и съдържание на сероводород 600 мг/л.
Профилът на курорта Тузлата включва преди всичко заболявания, които особено добре се повлияват от калолечението - заболявания на опорно-двигателния апарат - хронични дегенеративни и възпалителни процеси на стави, кости, мускули, сухожилия; артро-ревматични процеси като остеоартроза, ревматоиден полиартрит, миалгии, миозити, лумбаго, остити и периостити, бурсити, тендовагинити; заболявания на периферната нервна система и на гръбначния мозък - хронични невралгии, неврити, плексити, радикулити, състояния след прекарани миелити и полиомиелити, но със запазена възможност за движение и самообслужване; гинекологични заболявания - хронични възпалителни процеси на половите органи и на околните тъкани, безплодие; други заболявания като хроничен простатит, остатъчни явления след прекаран тромбофлебит, както и кожни процеси като хронични екземи, псориазис, невродерматити.
130 лв.
 
Комплекс Топола Скайс Резорт & СПА
между Каварна и Балчик

Прочети повече за Комплекс Топола Скайс Резорт & СПА     Почивка с автомобил
 


Други предложения за Почивки на море


96 лв.
 
Хотел Роял Бей
Елените
- база All Inlclusive
Прочети повече за Хотел Роял Бей   4 звезди4 звезди4 звезди4 звезди4 звезди  Почивка с автомобил
 


 
Хотел Kusadasi Golf & Spa Club La Costa
Почивка в Турция с автобус
Кушадасъ, All Inclusive
- пакети 10 дни/ 7 нощувки
Прочети повече за Хотел Kusadasi Golf & Spa Club La Costa   5 звезди5 звезди5 звезди5 звезди5 звезди  Почивка с автобус
 


 
Почивка в Сицилия, Fiesta Resort 4
Чефалу, Сицилия
- чартърен полет от София
- 8 дни/ 7 нощувки 
Прочети повече за Почивка в Сицилия, Fiesta Resort 4   4 звезди4 звезди4 звезди4 звезди4 звезди  Почивка със самолет
 


83 лв.
 
Хотел Компас
Албена, 700 м. от плажа
- база All Inclusive

Прочети повече за Хотел Компас   3 звезди3 звезди3 звезди3 звезди3 звезди  Почивка с автомобил
 


82 лв.
 
ХОТЕЛ СИНЕВА ПАРК
на 50 м от плажната ивица на Свети Влас
All inclusive
Прочети повече за ХОТЕЛ СИНЕВА ПАРК   4 звезди4 звезди4 звезди4 звезди4 звезди  Почивка с автомобил
 


999 лв.
 
Хотел Нимфа Русалка
Слънчев бряг, Какао бийч - 120 м.

Прочети повече за Хотел Нимфа Русалка   2 звезди2 звезди2 звезди2 звезди2 звезди  Почивка с автомобил
 


102 лв.
 
ХОТЕЛ КАВКАЗ - ГОЛДЪН ДЮН
- на 50 метра от пясъчните дюни и 250 метра от морския бряг
- на няколко минути пеша от центъра в к.к. Слънчев бряг
- ALL INCLUSIVE
Прочети повече за ХОТЕЛ КАВКАЗ - ГОЛДЪН ДЮН   4 звезди4 звезди4 звезди4 звезди4 звезди  Почивка с автомобил
 


81 лв.
 
Приморско дел Сол /Гранд хотел Приморско/
- на метри от северния плаж в град Приморско
- ALL INCLUSIVE
РАННИ ЗАПИСВАНИЯ 
Прочети повече за Приморско дел Сол /Гранд хотел Приморско/   4 звезди4 звезди4 звезди4 звезди4 звезди  Почивка с автомобил
 


 
Почивка в Сицилия - ХОТЕЛ ATHENA RESORT VILLAGE
София – Сицилия - самолетна програма
8 дни/ 7 нощувки 
Прочети повече за Почивка в Сицилия - ХОТЕЛ ATHENA RESORT VILLAGE   4 звезди4 звезди4 звезди4 звезди4 звезди  Почивка със самолет
 Търсене
Tърсене за:
Пример:Таити
дата на заминаване:
от до
изберете транспорт:
СамолетАвтобусАвтомобилВлакКораб     БЛОГ
Екскурзия до Мадрид - градът, който трябва да посетитеЕкзотика - почивка на о. ЗакинтосВ Банско и Пампорово намаляват цените на ски картите

     Информация
Загуба на документи
Поведение
Изисквания за багаж
Поверителност

В момента има проблем с този блок.

Новини
„Висталис“ ЕООД спечели проект по процедура BG16RFOP002
Висталис ЕООД спечели проект по процедура BG16RFOP002
Изпълнение на проект по ОПИК

50% отстъпка

Печеливши от томболите на ТА Висталис
Екскурзии

Топ екскурзии
Всички екскурзии
Абонирай се за  каталог с екскурзии от туристическа агенция ВИСТАЛИС Каталог

Почивки

Топ почивки
Всички почивки
Абонирай се за  каталог с почивки от туристическа агенция ВИСТАЛИС Каталог

Хотели

Дестинации

Събития

Дестинации

Круизи

Дестинации

Билети

Дестинации

Австралия Австрия Албания Аржентина Армения Барбадос Белгия Босна и Херцеговина Бразилия България Великобритания Венецуела Виетнам Германия Грузия Гърция Дания Доминиканска Република Египет Израел Индия Ирландия Испания Италия Йордания Кипър Китай Куба Лаос Лихтенщайн Люксембург Мавриций Македония Малайзия Малта Мексико Монако Норвегия Обединени Арабски Емирства Полша Португалия Румъния Русия Словакия Словения Сърбия Тайланд Тунис Турция Унгария Франция Холандия Хърватска Черна гора Чехия Швейцария Шотландия Япония
© 2008 https://www.vistalis.bg | Всички права запазени | Изработка www.bgwedesign.org