Туристическа агенция Висталис - към началната страница За фирмата  Лиценз  Работа  Банкови сметки  Контакти
 
Екскурзии и маршрутиПочивки и курортиБизнес хотелиКруизиСамолетни билети
Български Русский English Polski
| Спа и wellness ›
Почивка на Слънчев Бряг от 19 до 29 лв.

Ваучер подарък / Gift voucher / Изненадайте любимите си хора, като им подарите незабравима почивка към избрана от тях дестинация

Предстоящи
Програми с тръгване от ПловдивПрограми с тръгване от Пловдив

Париж Виена Залцбург

Услуги
Застраховки
Превод и легализация

СПА почивка в Арбанаси


Снимки на Арбанаси

Все още няма качени снимки на Арбанаси.

Карта на Арбанаси

Запитване за Арбанаси

Този модул е в процес на разработка. Можете да изпратите запитване от станицата ни за контакт.
Настаняване   от:    до:
Лице за контакт  
Населено място  
Брой възрастни  
Брой деца от 2 до 11 години  
Брой ученици от 12 до 17 години  
Настаняване   Единични стаи
Двойни стаи
Апартаменти
Допълнителна информация  
Телефон  
E-maill  
Въведете кода:  

Информация за Арбанаси

Арбанаси (около 310 жители) е едно от най-живописните стари селища в страната. Oбявено e за архитектурен резерват, включен в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. С царски указ от 1921 г. селото е обявено за курорт, а през 2000 г. - за "историческо селище" от национално значение. Намира се в Северна България, в община Велико Търново. Отличава се със запазени монументални къщи - 144, пет църкви, два манастира, с богата вътрешна декоративна украса, резба и стенна живопис, създадени през 13-18 в. Арбанаси е посещаван не само от туристи, но и от учени, археолози, историци, архитекти, художници. Днес старинната атмосфера е елегантно съчетана с модерно туристическо обслужване.
Арбанаси и региона предлагат разнообразни възможности за настаняване в хотели, квартири, вили и къщи.

ИСТОРИЯ:
Селището е основано в началото на 13 век от български боляри и големци. В продължение на няколко десетилетия е владение на различни османски сановници. В средата на 16 век става собственост на Рустем паша. На жителите се осигуряват данъчни облекчения срещу задължението да се охранява близкия проход. Тези благоприятни условия довеждат до голям просперитет на селището през 17 – 18 век. - селото има над 1000 къщи, а населението му е от видни фамилии, които търгуват с Италия, Австро-Унгария, Русия, Влашко, Индия. Развиват се редица занаяти като златарство, медникарство, ковачество, отглежда се копринена буба. За икономическия възход и благосъстояние на арбанасчани свидетелстват както жилищата, така и църквите, строени в годините на възход на селището. В селото все още се носят и легенди за несметни богатства, които чакат своя откривател. И досега могат да се открият заровени жълтици, твърдят местните. Те разказват, че заради миналото величие на Арбанаси през 90-те години около селото е е вихрила истинска треска за злато.
От Арбанаси е фамилията Кърджиеви - братята Георги и Тома Кърджиеви, единият - учител и книжовник, другият (Тома) - революционер, организатор на Червеноводската чета през 1875 г. Арбанаси е родно място и на Иларион Драгостинов, деятел на ГЦРК, главен апостол на II-ри сливенски революционен окръг. Той загива в неравен бой на 10 май 1876 г. при Вратника в Сливенския балкан. По време на Руско-турската война 11 души от Арбанаси участват в нея като опълченци. Историята на Арбанаси е богата, а имената на арбанасчани са записани в героичния летопис. В арбанашки манастир през 1794 г. за монах е подстриган народният будител Св. Софроний Врачански, по-късно владика на Врачанска епархия. В Арбанаси той пише известното житие на грешния Софроний.
През 1779 г. е открито първото в българските земи гръцко училище.

КЛИМАТ:
Целогодишен мек климат, поради специфично средиземноморско въздушно течение. Не случайно с Царски указ от 07.10.1921 г. Арбанаси е обявено за курорт.

УСЛОВИЯ ЗА ТУРИЗЪМ:
Природата на Арбанаси, чистият въздух и здравословният климат, паметниците на културата, съхранени в своя първообраз и до днес, представляват любима цел и будят интерес, както у нашите, така и у чуждестранните гости и туристи.

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ:
Арбанаси се намира на високо скалисто плато, с неповторим изглед към средновековната част на старата българска столица Велико Търново – 4 км, на 3 км от гр. Горна Оряховица и на 7 км от гр. Лясковец. Разположен е на 230 км от град София, на 110 км от град Русе и на около 230 км от град Варна.
Други населени места в околността: гр. Велико Търново, Габрово, Горна Оряховица, Лясковец, Дебелец, Златарица и др.

ТРАНСПОРТ:
Как да стигнем до Арбанаси?
С автобус:
Директно до Арбанаси можете да стигнете с автобус от София, а от други места в България - с прекачване във Велико Търново. До Арбанаси можете да стигнете и като вземете такси от Велико Търново.
С влак:
От Централна железопътна гара София и Централна железопътна гара Пловдив се стига до Велико Търново с бърз влак. До Арбанаси се достига с такси или с автобус по маршрута на линия Велико Търново - разклон Арбанаси – Горна Оряховица.

АТРАКЦИИ:

Можете да се насладите на разходка из Арбанаси и да усетите старинната атмосфера.
Къщите-крепости със суровия си външен вид и високи каменни огради силно контрастират с китните дворове и неповторимия уют и удобство на интериора. Таваните, вратите, мебелите и прозорците са богато украсени с дърворезби, стените са декорирани с гипсоелементи, изписани с цветя.
Особено красиви са запазените 7 черкви от 17 в. със здравите си високи зидове, малките прозорци и непристъпните оковани с желязо дъбови врати. Почти лишени от външна украса, вътре църквите са богато изографисани и украсени с невероятно красиви дърворезби и живопис.
Посетете:
„Арбанашката къща“- поразява с богатството и разкоша на вътрешните си устройство и украса - дърворезба на тавана, врати, прозорци, долапи, гипсова украса на тавана, фризове. Арбанашката къща е така устроена, че в нея можело да се живее дълго време, без да се излиза, освен за вода до кладенеца на двора. Всяка арбанашка къща е имала скривалище и е оградена от високи каменни зидове.
Първият тип къщи са най-старите – каменни къщи, подобни на търновските болярски къщи. Такива са къщите на хаджи поп Панайот и на чорбаджи Георги, изградени изцяло от камък, и представляват малки крепости с вътрешни стълби. За защита отвън имат яки каменни портища, а за нощния пазач – ниши. Прозорците са малки, с железни решетки.
Вторият тип къщи са големи, с дебели каменни основи и втори етаж - паянтов, измазан с вар. Тези къщи са без балкони и еркери.
Третият тип, най-късният, се появява през 18 в. Тези къщи имат открит чардак без прозорци, закрит с дъсчени капаци, които се отварят към градината.
От запазените къщи будят интерес двете музейни - Костанцалиевата и Хаджиилиевата.
Старинните арбанашки чешми с големи стрехи. Това са Коконската - 1786 г. и Пазарската чешма.
Седемте арбанашки църкви са едни от най-забележителните паметници на българското изкуство през периода 14-18 в. Всички църкви са стенописвани, градежът е каменен, прозорците са малки с железни решетки:
„Рождество Христово" - най-старата църква от Арбанашките – 17 век, външно има строг и аскетичен вид, но вътрешността и е с най-живописна декорация и най-старата дърворезба по българските земи;
„Св. архангели Михаил и Гавриил"- тя е най-голямата църква;
Св. Атанас"- най-малката църква, строена през 1637 г.;
Св. Димитър" и „Св. Георги" датират съответно от 1661 г. и 1612 г.;
„Св. Богородица" с чудотворната икона и „Св. Никола" - тук е погребан митрополит Великотърновски Стефан и е бивша резиденция на цар Борис III. И двете църкви са превърнати в манастири, действащи и до днес.
Може да изпробвате масажите в Центъра по природосъобразна профилактика и терапия – използват се неконвенционални методи: аромотерапията, специалния източен масаж на йумеихо-терапия, китайски лечебни методики, адаптирани към принципите на класическата лечебна физкултура и други, лечение на дихателни и сърдечно-съдови заболявания, съчетан с използването на кинезитерапевтични източни методи (тук въздухът се отличава с наситен кислород);
Посетете бившата правителствена резиденция, сега хотел „Арбанаси палас“ - неповторима атракция е Римската баня, направена по уникален италиански проект - единствена по рода си в България;
Може да посетите и басейна, който се намира в самия център на с. Арбанаси.
Различните хотели предлагат: разходки с файтон, барбекю, козметични услуги, сауна и солариум, фитнес, минерални бани, парна баня, джакузи, щандове за произведения на изкуството и народните занаяти, организиране на бизнес услуги - срещи, семинари, обучения на фирми и представителства, обществени и международни организации.
Арт-магазин Арбанаси - насладете се на историческия и културен дух на магазин, който е в унисон с атмосферата на селото. Тук можете да видите постоянна експозиция от изявени български художници, като Михаил Камберов - живопис, Иван Манойлов - живопис, Веско Радулов - живопис, Миглена Иванова - живопис, Петър Петров - скулптура, Панайот Димитров - скулптура, Иван Иванов - иконопис и др. Ще намерите и интересни антикварни предмети и български сувенири. Тук можете да се запознаете с процеса на създаване на икони, картини или предмети от традиционния български бит.
СПОРТНИ РАЗВЛЕЧЕНИЯ:
Тук може да се възползвате от: конна база с расови коне, плувни басейни, тенис корт, тенис на маса, пешеходен туризъм, велотуризъм и много други.
РЕСТОРАНТИ И НОЩНИ ЗАВЕДЕНИЯ:
механа „Арнабашка среща“; тел: + 359 888 275 918;
механа „Каруцата“; тел: +359 62 62 39 92; +359 888 32 63 65;
хотел-механа „Чешмата“; тел: +359 62 600 760; +359 898 661 164;
Възможности за забавление през нощта ще откриете във Велико Търново:
дискотека-клуб „Органза“, в ДКС “Васил Левски” (спортна зала); тел: +359 888 134 752;
Bar & Disco "Бакарди Клуб"; ул. "Ст.Стамболов" 29; тел: +359 887 510 811;
Караоке клуб "Зодиак"; тел: +359 62 601 514, + 359 889 674 968;
дискотека „MUSIC PLACE NEGRO“, ул. „Христо Ботев“ 3 , тел: +359 888 505 588 и др.

 

ЗДРАВЕ/БАЛНЕОЛОГИЯ:
В модерните СПА центрове в Арбанаси се предлагат множество и разнообразни процедури – прекрасен начин да се заредите със здраве и енергия:
Спа-хотел „Извора“, тел: + 359 62 601 205;
вила „Творческа“, тел: +359 897 920 222;
хотел „Арбанаси Палас“, тел: +359 62 630 176, +359 62 65 80 60;
хотел „Винпалас“, тел: +359 62 600 610; + 359 62 600 747.
ЕКСКУРЗИИ И ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ В ОКОЛНОСТИТЕ НА КУРОРТА:
Насладете се на разходка в покрайнините на селището, за да се полюбувате на прекрасната панорамна гледка към Стара планина и гр. В. Търново;
Има възможности за екскурзии до:
град Велико Търново – втората българска столица, която достига славата си на втори Константинопол през 12-14 в., разположен е на три хълма - Царевец, Трапезица и Света гора, заобиколени от водите на р. Янтра. Днес на хълма Царевец – архитектурно-музеен резерват, служил за резиденция на българските царе и висши духовници, можете да наблюдавате спектакъла "Звук и светлина", който представя историята и величието на града чрез средствата на музиката и ефектното осветление;
"Етъра"- възстановено селище до град Габрово, което разкрива начина на живот на българина през Възраждането -18-19 век. Ще видите действащи работилници с българските занаяти;
Манастирът Св. Св. Петър и Павел е построен върху скала в източния край на Арбанашкото плато по времето на династията на Асен и Петър - около 1450 година, от арбанашкия богаташ Павонян. Издигнал го на своя земя, със свои средства и му дарил лозя, ливади и гори. Тук е създадено Първото висше богословско училище в България – 1874 г.;
Преображенски манастир – намира се на 4 км от Арбанаси. Основан е по времето на цар Иван Александър. По-късно изгорен от османлиите и възстановен от известния архитект Кольо Фичето (през 1832 г.), църквата е изографисана отвън и отвътре от Захари Зограф и от Станислав Добревски. Манастирът, заобиколен от дивна природа, е удобно място за туризъм и културен отдих;
Къпиновски манастир - недалеч от гр. Елена. Отличава се църквата с надписа от цар Константин Тих за годината на нейното създаване – 1272 г.
Селището Боженци е архитектурен резерват, който представя къщите от периода на националното Възраждане на България.
В близост са Дряновски и Соколски манастир.
 
Парк Хотел Арбанаси
Парк Хотел Арбанаси ще ви очарова с изискана атмосфера и домашен уют винаги, когато сте далеч от дома.
Прочети повече за Парк Хотел Арбанаси   4 звезди4 звезди4 звезди4 звезди4 звезди  Почивка с автомобил
 


 
КОМПЛЕКС „ВИНПАЛАС”
Хотелски комплекс "Винпалас" се намира в архитектурния резерват "Арбанаси" на 4 км от гр. В.Търново, на 3 км от гр. Г. Оряховица и на 3 км от магистралата София - Варна. ...
Прочети повече за КОМПЛЕКС „ВИНПАЛАС”   4 звезди4 звезди4 звезди4 звезди4 звезди  Почивка с автомобил
 


Други предложения за СПА почивка


 
Хотел Рила
Боровец
Прочети повече за Хотел Рила   4 звезди4 звезди4 звезди4 звезди4 звезди  Почивка с автомобил
 


40 лв.
 
Хотел Аспен Ризорт Голф Ски и Спа
Банско
нощувка със закуска и вечеря

Прочети повече за Хотел Аспен Ризорт Голф Ски и Спа   4 звезди4 звезди4 звезди4 звезди4 звезди  Почивка с автомобил
 


 
Хотел Родопа
с. Баните
Прочети повече за Хотел Родопа   3 звезди3 звезди3 звезди3 звезди3 звезди  Почивка с автомобил
 


 
СПА Хотел Евридика
Девин
Прочети повече за СПА Хотел Евридика   4 звезди4 звезди4 звезди4 звезди4 звезди  Почивка с автомобил
 


41 лв.
 
Хотел Виа Траяна
Троянски Балкан, Беклемето
- нощувка със закуска, обяд и вечеря
Прочети повече за Хотел Виа Траяна   3 звезди3 звезди3 звезди3 звезди3 звезди  Почивка с автомобил
 


42 лв.
 
Хотел Aquilon Residence & SPА
с. Баня, Разлог
- база нощувка със закуска
Прочети повече за Хотел Aquilon Residence & SPА     Почивка с автомобил
 


42 лв.
 
СПА Хотел Клептуза
Велинград
- нощувка със закуска
Прочети повече за СПА Хотел Клептуза   4 звезди4 звезди4 звезди4 звезди4 звезди  Почивка с автомобил
 


55 лв.
 
СПА Хотел Двореца 5 *
Велинград

Прочети повече за СПА Хотел Двореца 5 *   5 звезди5 звезди5 звезди5 звезди5 звезди  Почивка с автомобил
 Търсене
Tърсене за:
Пример:Прага
дата на заминаване:
от до
изберете транспорт:
СамолетАвтобусАвтомобилВлакКораб     БЛОГ
Екскурзия до Мадрид - градът, който трябва да посетитеЕкзотика - почивка на о. ЗакинтосВ Банско и Пампорово намаляват цените на ски картите

     Информация
Загуба на документи
Поведение
Изисквания за багаж
ПоверителностНовини
„Висталис“ ЕООД спечели проект по процедура BG16RFOP002
Висталис ЕООД спечели проект по процедура BG16RFOP002
Изпълнение на проект по ОПИК

50% отстъпка

Печеливши от томболите на ТА Висталис
Екскурзии

Топ екскурзии
Всички екскурзии
Абонирай се за  каталог с екскурзии от туристическа агенция ВИСТАЛИС Каталог

Почивки

Топ почивки
Всички почивки
Абонирай се за  каталог с почивки от туристическа агенция ВИСТАЛИС Каталог

Хотели

Дестинации

Събития

Дестинации

Круизи

Дестинации

Билети

Дестинации

Австралия Австрия Албания Аржентина Армения Барбадос Белгия Босна и Херцеговина Бразилия България Великобритания Венецуела Виетнам Германия Грузия Гърция Дания Доминиканска Република Египет Израел Индия Ирландия Испания Италия Йордания Кипър Китай Куба Лаос Лихтенщайн Люксембург Мавриций Македония Малайзия Малта Мексико Монако Норвегия Обединени Арабски Емирства Полша Португалия Румъния Русия Словакия Словения Сърбия Тайланд Тунис Турция Унгария Франция Холандия Хърватска Черна гора Чехия Швейцария Шотландия Япония
© 2008 http://www.vistalis.bg | Всички права запазени | Изработка www.bgwedesign.org